El nou protocol d’accés a les residències de gent gran suposa una marxa enrere en l’intent de tornar a una certa normalitat de familiars, usuaris i treballadors. Assumeixen amb resignació l’enduriment de les restriccions a causa de l’augment de contagis de covid, però adverteixen que fa un any i mig que es troben en una situació difícil. Recorden que, per exemple, van ser els últims a poder sortir del confinament i fan una crida a la responsabilitat de la societat i les administracions perquè les implicacions per a ells, adverteixen, són importants.

Les dificultats afegides del nou protocol

Amb el nou protocol d’accés a les residències de gent gran, tots els visitants i professionals esporàdics que hi vulguin entrar s’han de fer un test d’antígens. També els familiars encara que tinguin la pauta completa de vacunació, quan, fins ara, no havien de passar cap prova. Només hi poden entrar, a més, dues persones per visita en comptes de les tres permeses abans de l’enduriment de les restriccions. Els usuaris tan sols poden fer sortides curtes per passejar acompanyats d’un professional.

S’incrementen, a més, les proves diagnòstiques als treballadors. Els professionals no vacunats han de passar tres PCR setmanals i els vacunats, una. En el cas de la Residència el Molí – Via Favència, s’han organitzat per poder-les dur a terme de manera que afectin el mínim possible l’activitat del centre.

Tenim un calendari que informa els treballadors que s’han de fer una PCR en un moment determinat. Hi ha un ordre, es va avisant la gent que vingui a fer-se la prova ”
Marga Quintana, directora de la Residència el Molí – Via Favència

A les residències més petites l’organització és més complicada. És el cas del Centre Residencial Santa Rosalia, on, expliquen, també tenen dificultats amb les limitacions d’entrada i sortida en el sentit de no disposar pràcticament d’espais exteriors on els usuaris puguin estar-s’hi.

Hi ha residències que tenen espais a l’aire lliure i allà, si no poden sortir, al carrer almenys poden sortir a l’exterior a prendre l’aire. A la nostra, en canvi, s’han d’acontentar a sortir a un petit replà”
Davinia Qui, directora de la Residència Santa Rosalia

Davant d’aquesta situació hi ha familiars d’usuaris que demanen a les administracions que siguin coherents amb les decisions que prenen i també a la ciutadania que sigui responsable ja que, consideren, ells són un dels col·lectius més afectats quan s’imposen restriccions.