(ACN) Un total de 30 dones s’han vacunat de la covid-19 a Catalunya estant embarassades, segons ha informat Salut a l’ACN. Tot i que els vaccins de la covid no estan contraindicats en les embarassades, ja que no hi ha indicis de cap problema de seguretat, tampoc no hi ha evidència suficient per recomanar-los de forma general. Fins ara només s’han pogut vacunar embarassades que són sanitàries o de col·lectius essencials. El protocol recull que si una dona es troba molt exposada o té un alt risc de complicacions de la covid, es pot plantejar en una valoració de risc-benefici.

“No tenim dades en embarassades, hem d’esperar”

Fins ara només han optat a la vacuna les dones que pertanyen a col·lectius que s’han prioritzat en la immunització, com treballadores de residències, sanitàries, docents o policies, i les que tenen un alt risc per tenir una patologia greu. “En aquests casos poden tenir més complicacions a l’hora de contreure la covid en l’embaràs, sobretot el tercer trimestre, i el benefici seria major”, destaca la presidenta de l’Associació Catalana de Llevadores, la llevadora i doctora Gemma Falguera.

“No tenim dades en embarassades, hem d’esperar”, assenyala la cap de Secció d’Obstetrícia del Vall d’Hebron, la doctora Anna Suy, que afegeix: “En teoria el risc és molt baix i és molt probable que acabin sent segures en les dones embarassades, però ara com ara no ho sabem”.

S’han de vacunar les dones lactants?

En la lactància, els experts assenyalen que el criteri general és que les dones es puguin vacunar. També destaquen que alguns estudis mostren que la mare pot traspassar anticossos al nadó, de manera que seria beneficiós per protegir-lo.

El protocol de Salut indica que no hi ha dades sobre els possibles efectes durant aquest període, ni sobre la producció de llet ni sobre el lactant. Tot i això, en el cas de les vacunes de Pfizer i Moderna, no es considera que suposin un risc per al nadó durant la lactància.

En espera del resultat dels estudis

Aquesta manca de dades és perquè no s’han introduït gestants en cap dels estudis per validar les vacunes, ja que precisament l’embaràs sol ser un motiu d’exclusió d’assajos de fàrmacs. En el cas dels estudis en marxa, les dades encara són molt preliminars. Els experts, però, confien que quan arribi el moment d’immunitzar de forma massiva els grups d’edat de les embarassades, a partir del juny, hi haurà més informació, i també de les dones d’altres països on sí que s’han vacunat.

L’OMS desaconsella vacunar les dones embarassades “tret que els beneficis superin els riscos potencials”, i l’Agència Europea de Medicaments (EMA) deixa la valoració en mans dels professionals sanitaris. Als EUA i al Regne Unit recomanen vacunar les embarassades amb Pfizer i Moderna, i Bèlgica també aconsella utilitzar aquests dos vaccins.