Policies

Un any després de les protestes i aldarulls per la sentència del procés, els jutjats investiguen 37 agents, entre Mossos d’Esquadra i Policia Nacional, pels disturbis que hi va haver a Catalunya els dies posteriors. En total, hi ha obertes 13 causes judicials amb ciutadans ferits.

En algunes de les causes hi està representat el Centre de Defensa de Drets Humans – Irídia, que ha alertat que a hores d’ara encara hi ha casos en què els agents suposadament implicats no estan identificats, com els que presumptament van provocar la pèrdua de la visió d’un ull a un manifestant a l’aeroport del Prat. A més, en aquest cas, encara no se sap si va patir la lesió per l’impacte d’un projectil d’escuma dels Mossos o d’una bala de goma de la Policia Nacional. En aquest sentit, l’entitat segueix denunciant que s’utilitzessin bales de goma per part de la Policia Nacional, qüestiona l’ús que es va fer dels projectils d’escuma, exigeix la publicació de la instrucció i reclama una millor identificació dels agents.

En àmbit intern, la Direcció General dels Mossos ha sancionat tres agents i la Divisió d’Afers Interns (DAI) té dues investigacions reservades en marxa. Cal recordar que, després dels disturbis de l’octubre de l’any passat, els Mossos van obrir l’auditoria interna més gran feta mai dins del cos. Aquest juny, només havien suspès un agent de sou i feina i hi havia 34 expedients oberts, tot i que no van concretar per quines actuacions eren.

Paral·lelament, aquest dimecres també s’ha sabut que els Mossos d’Esquadra han condecorat 423 agents per l’actuació després de la sentència del procés, 140 dels quals són de la Brigada Mòbil.