Una trentena de famílies del Raval viuen a casa seva sense llum des del 19 de febrer d’aquest 2024. Així ho ha avançat ‘El Periódico’ i ho han confirmat a betevé fonts de l’Ajuntament de Barcelona. En concret, els immobles afectats són al carrer d’en Santcliment (entre la ronda de Sant Antoni i la rambla del Raval), on a finals de febrer hi va haver un petit incendi que els Bombers de Barcelona van extingir i que no va provocar danys importants.

Ara bé, arran de la inspecció posterior a l’incendi, els Bombers van detectar que la xarxa elèctrica era deficient i Endesa va procedir a tallar el subministrament per raons de seguretat. Fonts d’Endesa han explicat a betevé que no restablirà el servei fins que s’arregli la instal·lació i es puguin donar butlletins nous als pisos afectats.

Mantenir el servei hauria estat el preludi de més incendis, electrocucions o explosions”
fonts d’Endesa consultades per betevé

En total es van revisar 52 subministraments, dels quals 32 van acabar tallats perquè els tècnics d’Endesa van constatar que estaven “en una situació de risc, insegura, deficient i amb manipulacions”. De fet, la companyia va comprovar que 26 d’aquestes connexions no tenien ni contracte de llum donat d’alta.

Tal com han explicat els veïns a betevé —fora de càmera—, durant aquest temps sense electricitat se les han hagut d’empescar, per exemple, amb llanternes recarregables per il·luminar els immobles durant les nits. Altres veïns també han comprat cuines de càmping per cuinar i recipients grans per poder escalfar aigua al foc per dutxar-se. Fins i tot, alguns han acabat comprant un generador elèctric petit. Alguns veïns de finques properes que sí que tenen electricitat han explicat que els deixen carregar el mòbil i aparells electrònics perquè no es quedin sense bateria.

L’Ajuntament denuncia inacció de la propietat

Segons l’Ajuntament, si encara no s’ha resolt el tall de llum a les tres escales de pisos afectades del carrer d’en Santcliment, és perquè no hi ha establerta oficialment una comunitat de propietaris i això “ha agreujat la situació”. De fet, el consistori assegura que el problema no és nou i que des del 2020 ja ha imposat fins a 12 multes a la comunitat de propietaris per manca de manteniment a la finca.

Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament havia iniciat els tràmits per assumir de forma subsidiària la reparació del cablejat. Finalment, però, no caldrà perquè aquesta setmana la propietat ja ha contractat un grup d’operaris que estan començant a actualitzar la instal·lació elèctrica per poder restablir el servei de la llum al més aviat possible.

Mentrestant, el consistori està atenent quatre famílies al Centre de Serveis Socials del Raval i s’ha ofert allotjament temporal als veïns afectats, malgrat que molts d’ells l’han rebutjat i han optat per mantenir-se a casa seva sense llum.