gent gran residència

(ACN) Les principals organitzacions empresarials i socials del sector concertat i privat d’atenció a la gent gran han presentat aquest dilluns un manifest en què reclamen l’equiparació salarial dels seus empleats amb els treballadors públics. Sota el lema “Mateixa feina, mateix salari“, han demanat una dotació extraordinària de 250 milions d’euros per part del nou govern de la Generalitat per equiparar els salaris dels professionals de les residències i els centres de dia amb places finançades públicament amb els salaris de les residències pròpies de la Generalitat.

Demanen un compromís dels partits de cara al 12-M

El manifest lamenta que la convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya ha deixat sense efecte un conjunt d’acords subscrits entre el sector i el Departament de Drets Humans. Per això, proposen que els partits que es presenten a les eleccions del 12-M incorporin la demanda d’equiparació en els seus programes electorals i en el futur executiu. També demanen un acord al Parlament que doni suport a la demanda d’equiparació salarial i que aquesta millora arribi en el termini màxim d’una legislatura.

En roda de premsa han denunciat les males condicions econòmiques del conjunt de professionals de les residències de gent gran, uns 40.000 professionals, la gran majoria els quals són dones (el 90 %).

Cobren fins a un 40 % menys que un empleat públic

Segons han explicat, l’harmonització de les condicions laborals dels professionals és necessària perquè afecta la mobilitat de professionals i dificulta la fidelització i captació de treballadors. A tall d’exemple, han denunciat que un auxiliar de geriatria que treballa 1.792 hores al sector privat té un sou anual brut de 16.000 euros, mentre que un que treballa en una residència pública durant 1.633 hores a l’any percep uns 24.000 euros anuals bruts.

En aquest sentit, han remarcat que hi ha una diferència del 40 % del nivell salarial entre el conveni públic de residències i els principals convenis d’aplicació al sector concertat i privat amb mateixes tasques laborals.

Les patronals, sindicats i associacions de gent gran veuen amb gran preocupació com el salari mínim interprofessional atrapa determinats perfils com l’auxiliar de geriatria.

També han recordat que la dignificació s’ha de fer davant del context que la gent gran cada vegada és més vulnerable i requereix més cures.

Una dotació extra de 282 M €

Les organitzacions han explicat que la Generalitat destina 4.100 euros a cada plaça a les residències públiques, una xifra que a les concertades es redueix a la meitat. Calculen que per equiparar només econòmicament les taules salarials fan falta uns 282 milions d’euros per cobrir els professionals afectats pel conveni.

També han alertat que el 2023 es va detectar un 11,63 % d’absentisme laboral a les residències concertades i privades.

Foto: Guillem Roset (ACN)

Entitats que signen el manifest

Entre les entitats que han donat suport al manifest hi ha l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD), l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), La Unió – Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, la Unió General de Treballadors (UGT) i la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR).