(Agències/Redacció) El Departament de Salut incorporarà durant aquest any la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en les dones d’entre 30 i 65 anys. És un canvi en el protocol de prevenció del càncer de coll d’úter. Així, per a aquesta franja d’edat la prova primària per detectar aquest virus no serà la citologia, com es feia fins ara, sinó una prova específica de detecció del virus.

A partir del 2025, amb automostra

Aquest any la prova es podrà fer al centre mèdic de referència i, a partir del 2025, es farà per automostra amb un paquet que es podrà recollir a la farmàcia i retornar-lo perquè s’analitzi. A partir de l’any que ve, Saut enviarà un SMS a les dones d’entre 30 i 65 anys perquè recullin la prova i fer-se-la a casa. Un nou model amb què Salut busca una participació massiva per detectar possibles casos de càncer de cèrvix o coll d’úter.

Aquest canvi arriba després que al 2023 Salut i el Col·legi de Farmacèutics van fer una prova pilot amb automostra a les farmàcies per a un cribratge de càncer de coll d’úter.

El VPH és una infecció de transmissió sexual que el 80% de les persones contrauen en algun moment de la seva vida. És una infecció que, en alguns casos, acaba generant unes lesions que deriven en un càncer de coll d’úter. De fet, el virus del papil·loma humà és el causant del 99 % dels casos de càncer de coll uterí.

Frenar el VPH amb la vacunació als 11-12 anys

A Catalunya, es van detectar l’any passat uns 350 nous casos d’aquest tipus de càncer que va provocar unes 90 morts. Aquest futur cribratge massiu, combinat amb la vacunació dels adolescents de sisè de primària ha de permetre reduir la incidència d’aquesta infecció. El programa de vacunació escolar a Catalunya contra el VPH existeix des del 2008 per a nens i nenes d’entre 11-12 anys.