L’Ajuntament de Barcelona ha cedit tres edificis a les fundacions Hàbitat 3 i SALAS perquè els rehabilitin i els destinin a lloguer social. Es tracta d’una finca ubicada al passeig de Joan de Borbó, a la Barceloneta, que gestionaran totes dues fundacions; i dues més ubicades als carrers de Mont-ral i de Letamendi, al barri d’Horta, que gestionarà únicament Hàbitat 3. En total són 56 habitatges on viuran famílies en situació de vulnerabilitat. A banda, hi ha un quart edifici al carrer de Letamendi que també s’enderrocarà i s’hi aixecarà un equipament amb 12 allotjaments i espais d’ús compartit.

Aquesta operació s’emmarca dins el conveni amb entitats socials per promoure la construcció i rehabilitació de pisos socials. En aquests edificis el govern municipal cedeix l’ús durant 99 anys, però en manté la titularitat del sòl. Les entitats es faran càrrec de la rehabilitació de les obres, que es finançaran gràcies als Fons Next Generation.

El projecte Llar Barceloneta, a Joan de Borbó

El projecte Llar Barceloneta preveu la remodelació d’un edifici al passeig Joan de Borbó amb un pressupost de 2,7 milions d’euros. Es tracta d’una finca amb 13 habitatges, que després de les obres en tindrà 18 pisos. El 25 % seran per a persones del barri en risc d’exclusió i ateses per entitats socials, que faran l’acompanyament als residents. L’altre 75 % serà per a persones sol·licitants d’habitatge de protecció. L’objectiu és afavorir la barreja social.

Tres edificis més, a Horta

Els altres edificis dels quals l’Ajuntament ha cedit els drets de superfície estan als carrers de Mont-ral i Letamendi. Dos dels edificis es rehabilitaran mentre que el tercer s’enderrocarà. En els dos per rehabilitar hi ha 38 habitatges que ja acullen famílies en situació de vulnerabilitat, que seguiran vivint en l’edifici un cop renovat.

Un cop finalitzada la primera fase d’obres, es construirà un edifici en el mateix solar. Tindrà uns 600 metres quadrats i disposarà de 12 habitacions amb banys i espais comuns a cada planta (cuina i sala) i una zona d’ús comú a la planta baixa. Aquest nou edifici, amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, també el gestionarà Hàbitat3 en col·laboració amb SALAS.