(ACN/Redacció) El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que està garantit que els mitjans aeris dels Bombers disposaran de prou aigua per apagar els incendis d’aquest estiu. Ho ha dit en una entrevista a l’ACN en què, tot i reconèixer el baix nivell de reserves dels embassaments de les conques internes, ha asseverat que els hidroavions es podran omplir a en altres sectors.

Pendents de com serà l’estiu

A més, ha anunciat que tornarà a avançar-se l’arribada dels mitjans aeris extraordinaris previstos per a aquesta campanya. Les dotacions seran “homologables” a les del 2023 però hi haurà més efectius. Joan Ignasi Elena s’ha mostrat confiat i ha dit que encara està per veure si aquest estiu serà pitjor que el del 2023.

Més lluny per carregar l’aigua

El conseller també s’ha referit a les dificultats a què hauran de fer front els mitjans aeris a causa del baix nivell de reserves d’aigua dels embassaments de les conques internes. Tot i que els helicòpters poden utilitzar les basses repartides arreu de Catalunya per omplir els dipòsits, l’estat dels embassaments sí que afecta els hidroavions. Aquests aparells tenen una capacitat de càrrega de 3.000 litres, el triple que un bombarder, i necessiten zones amples, llargues i amb suficient profunditat per operar amb seguretat.

“Que faltin recursos hídrics pot fer que hagin d’anar més lluny a carregar” ha reconegut Elena, que ha insistit que “hi haurà aigua per dalt i per baix per apagar els focs”.

Els mitjans aeris arribaran abans

Un any més, els mitjans aeris extraordinaris previstos per a la campanya d’estiu arribaran abans d’hora. Elena ha explicat que la decisió que ja es va prendre el 2023 no era excepcional, sinó que la idea era estendre-la en el temps. Pel que fa als recursos aeris disponibles, ha indicat que seran similars als de l’any passat. El que sí que s’incrementarà és la xifra d’efectius, ja que enguany s’ha graduat una promoció de Bombers a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). 

A més, aquest any també s’incorporarà una remesa de bombers voluntaris. Precisament, sobre aquest col·lectiu, el conseller ha dit que no espera que es repeteixin les protestes de l’any passat, perquè s’han arribat a acords amb el Consell de Bombers Voluntaris.