El procés d’allotjament de les famílies refugiades a la Casa Bloc, on viuran 90 persones, comença aquesta setmana i s’espera que acabi a final del mes d’abril. Enric Molist, coordinador de la Creu Roja, ha explicat a BTV que darrerament ha crescut molt el nombre de persones que demanen asil a Catalunya: “Durant el 2014 van fer la sol·licitud menys de 500 persones, el 2015 més de 1.000 i el 2016 ja s’ha triplicat.

Molist també ha dit que durant el 2014 es van censar 114.000 estrangers nous a Catalunya i, diu, “no va passar res”. Per aquesta raó apunta que acollir 3.000 refugiats és possible, encara que a final d’abril s’espera que l’ens públic hagi gestionat el tràmit per a 250 persones en terres catalanes. Les altres dues entitats encarregades de gestionar l’acollida de persones refugiades a casa nostra són CEAR-CCAR i Accem.

Problemes burocràtics

Tot i que la majoria de refugiats s’acullen en centres socials, també n’hi ha que quan arriben al país per altres vies van a viure a casa de familiars o amics. Per a aquest tipus de casos, la Creu Roja demana a l’Estat que sigui més flexible i no denegui cap ajut encara que els asilats hagin arribat per vies diferents al procés oficial. Morist ha explicat que hi ha famílies que quan finalment se’ls atorga plaça a un centre de refugiats, la rebutgen i demanen posposar-la per algun impediment, com la família de refugiats sirians que viuen al Vendrell des de fa un any i mig, gràcies a l’acolliment d’una família de Barcelona que els cedeix la seva segona residència.

Molist ha dit que “és un problema” que l’Estat, que és qui té competència, els denegui tot el programa d’acollida pel fet de rebutjar la plaça a un centre específic i admet que “hem demanat moltes vegades que siguin més flexibles. Hi ha gent que tant els és anar a Sevilla o Barcelona però hi ha gent que aquí s’hi troba millor, i que perdin el programa perquè no hi hagi places o no hi hagi més possibilitats… això és un problema.”