Són els últims preparatius per a l'arribada dels refugiats. En aquest apartament, per exemple, hi ha tres habitacions amb lliteres, un menjador on s'està acabant de muntar el sofà, un lavabo i una cuina, on també s'estan omplint els calaixos d'estris i de menjar. La majoria de pisos però ja estan a punt. En total, a la Casa Bloc hi ha 26 habitatges com aquests. Hi viuran refugiats de diferents perfils, des de famílies completes fins a homes sols, que fugen del seu país per la guerra, per persecució política o, fins i tot, per l'orientació sexual. GEMA SÁNCHEZ, Accem "Els donem un espai segur, amb privacitat, amb seguretat i amb intimitat." ENRIC MOLIST, Creu Roja Catalunya "L'ideal seria que poguessin tornar el més aviat possible al seu país. Això sabem que serà molt complicat, però ja que estan aquí, han de ser ciutadans normals." MARTA MARTORELL / ANDRÉ ROSEIRA "Els primers refugiats arribaran a aquests pisos a principis d'abril. En total seran 90 persones provinents sobretot d'Ucraïna, l'Afganistan i de l'Iraq." La rehabilitació dels habitatges ha costat uns 300mil euros. Uns diners que ha pagat la Generalitat com a propietària de l'edifici, però que ara les tres entitats socials que gestionen l'acollida hauran de pagar com a lloguer. Aquests habitatges permetran ampliar les places de residència per a refugiats de Catalunya. El 2015 n'eren 28 i a finals d'abril n'hi haurà més de 250. ORIOL AMORÓS, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania "Així com hem de lamentar que no estem gens coordinats amb l'administració de l'Estat, a Catalunya les entitats i les administracions anem a una." Els refugiats viuran a la primera i segona plantes de la Casa Bloc, un edifici que precisament va construir amb altres companys l'arquitecte Josep Lluís Sert, un barceloní víctima de la Guerra Civil que també va haver d'exiliar-se a altres països a buscar asil.

Aquesta setmana s’acabaran d’enllestir els 26 habitatges dúplex de dues i tres habitacions que s’han rehabilitat a l’emblemàtic edifici de Sant Andreu. El cost total de l’actuació ha estat de 300.000 euros. La Casa Bloc tindrà lloc per a 90 refugiats que, segons han explicat aquest dijous les tres entitats que en gestionen el funcionament, provenen d’Ucraïna, l’Afganistan, l’Iraq i Eritrea. Els motius pels quals han demanat asil són diversos, tot i que destaquen la fugida de la guerra i les persecucions relacionades amb l’orientació política i sexual.

Asil durant un màxim de nou mesos

Els refugiats començaran a arribar la primera setmana d’abril i s’hostatjaran a la Casa Bloc sis mesos, tot i que podran demanar una pròrroga de tres més, fins a arribar a un total de nou mesos. Un cop passi aquest termini, hauran d’abandonar l’equipament.

Amb la posada a punt de la Casa Bloc, Catalunya passarà a tenir 250 habitatges destinats a l’acollida de refugiats. Es tracta només d’un primer pas per donar resposta al creixement exponencial de demandants d’asil dels darrers mesos. Només a Barcelona s’ha passat d’unes 300 sol·licituds l’any 2012 a més de 1.300 l’any passat.