El grup de Vox a l’Ajuntament de Barcelona demanarà al ple que es tornin els diners de les multes que es van cobrar amb la primera zona de baixes emissions (ZBE) que la justícia va tombar. A finals de novembre, el Tribunal Suprem va ratificar la sentència del TSJC que va anul·lar l’ordenança de la primera ZBE. Després d’aquella sentència, l’Ajuntament va actualitzar el text i va tornar a aprovar una ordenança el gener del 2023 que manté la ZBE en vigor.

Gonzalo de Oro (Vox) considera que el consistori ha de retornar els diners cobrats, perquè “es va multar fora de la llei i de forma injusta”. L’Ajuntament, però, matisa que la sentència del Suprem no afecta les multes que ja són fermes, és a dir, les que es van pagar i tenen l’expedient tancat. En canvi, sí que impacta en les que no es van cobrar o les que tenen encara l’expedient obert i no són fermes.

Pel líder municipal de Vox, la ZBE és “una norma arbitrària” que perjudica els ciutadans amb menys recursos “perquè els obliga a canviar-se de cotxe”. Per això, considera que Barcelona no es pot permetre una zona de baixes emissions sinó “prendre mesures puntuals” per reduir la contaminació, que ha atribuït en major mesura a la Xina o els Estats Units.