incivisme barcelona

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha signat un decret d’alcaldia per crear un comitè de direcció que estudiarà i analitzarà la normativa per garantir el cobrament de les sancions per incivisme. Segons ha avançat el ‘Tot Barcelona’ i ha pogut comprovar betevé, el decret s’ha publicat aquest dilluns, 18 de desembre, a la Gaseta Municipal. El comitè estarà presidit pel quart tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls.

En el text del decret, es diu literalment que el comitè de direcció es crea “per impulsar l’anàlisi de la normativa sobre el procediment sancionador i la recaptació en matèria d’infraccions de les ordenances municipals relatives a la convivència i el civisme”. A més, s’assegura que “en una primera anàlisi tècnica de l’ordenança es posa de manifest una possible obsolescència de la legislació vigent respecte a la potestat sancionadora municipal i la potestat recaptatòria”. També es posa èmfasi “que cada vegada un major nombre de sancions s’aplica a persones que no estan empadronades a la ciutat”.

La modificació de l’ordenança, el novembre del 2024

El govern municipal de Barcelona ja s’ha posat a treballar per modificar l’ordenança de la convivència actual i s’ha marcat una data en el calendari: tenir-la enllestida d’aquí a un any, el novembre del 2024. La norma es va aprovar fa 18 anys i l’executiu Collboni creu que cal reformar-la i actualitzar-la. El tinent d’alcaldia de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle, va afirmar fa uns dies que “es revisaran els fets sancionables, els imports de les sancions i també les mesures alternatives al règim sancionador”.

La previsió és tenir una primera proposta del text de cara al mes de maig.