Aquesta informació fa referència al vot per correu a les eleccions generals, si vols consultar com sol·licitar el vot per correu a les eleccions municipals i europees 2019, fes clic aquí:

Si el 28 d’abril no ets al teu municipi per votar a les eleccions generals del 2019, has de saber que pots exercir el vot per correu. Això sí, has de tenir en compte el termini per sol·licitar-ho i saber pas a pas què has de fer perquè el vot per correu a les eleccions sigui vàlid. Per això, a continuació t’expliquem les dates i el calendari per exercir el dret a votar per correu a les eleccions espanyoles.

Quan sol·licitar el vot per correu?

Es pot demanar el vot per correu a partir del 5 de març, quan es dissolen les Corts espanyoles i es convoquen de forma oficial les eleccions generals del 2019, i fins al 18 d’abril.

Guia pas a pas per exercir el vot per correu

És previsible que tothom que hagi sol·licitat el vot per correu rebi la documentació necessària per votar entre el 8 i el 21 d’abril. A partir d’aquí, cal enviar presencialment el vot per correu abans del 26 d’abril a les 14 hores, després que s’hagi acabat ampliant un dia i mig). L’enviament del vot per correu és gratuït des de qualsevol oficina de Correus. A continuació trobaràs tots els passos per exercir el vot per correu.

  • Si el dia de les eleccions seràs a Espanya, però no al teu municipi:

A partir del dia 5 de març, trobaràs un imprès de sol·licitud de vot per correu a totes les oficines postals de Correus de l’estat, que s’ha de demanar de forma gratuïta mostrant el DNI, el permís de conduir, el passaport o la targeta de residència d’estranger.

El sol·licitant rebrà per correu certificat la documentació (s’ha ampliat fins al 25 d’abril) per tal d’exercir el vot per correu. Cal omplir el sobre de votació amb la papereta de votació i tancar-lo completament. A partir d’aquí cal dur-lo a qualsevol oficina postal dirigit a la mesa electoral amb el certificat d’inscripció al cens electoral. L’oficina tramitarà l’enviament com a correu certificat i urgent gratis.

  • Si el dia de les eleccions seràs fora d’Espanya:

    • Per a residents a l’estranger:

Si el domicili habitual és a Espanya, però no hi seràs el 28 d’abril, cal donar-se d’alta com a no resident. Cal omplir l’imprès de sol·licitud de vot per correu i enviar-la a través de l’oficina insular. Un cop rebuda la documentació, podràs omplir-la i enviar-la a través del consolat general per tal que arribi a la mesa electoral corresponent a Espanya per al dia de les eleccions generals del 2019.

    • Per a residents temporalment a l’estranger:

Cal estar donat d’alta al consolat del país, si no cal fer-ho. Pot ser que apareguis o no al cens electoral, segons la data d’alta. Per saber-ho cal consultar les llistes a l’oficina consolar després de la convocatòria de les eleccions generals del 2019, és a dir, de l’11 al 18 de març, aproximadament. Durant aquest temps també és el període de reclamacions.

Si apareixes al cens electoral, pots realitzar la sol·licitud de vot per correu amb el formulari i rebre la documentació electoral al teu domicili per votar per correu o per votar a l’urna habilitada al teu país.