Eleccions 10 N

Si el 10 de novembre no ets al teu municipi per votar en les eleccions generals del 2019, has de saber que pots exercir el vot per correu. Això sí, has de tenir en compte el termini per sol·licitar-lo i saber pas a pas què has de fer perquè el vot per correu en les eleccions sigui vàlid. Per això, a continuació t’expliquem les dates i el calendari per exercir el dret a votar per correu en les eleccions espanyoles.

Com votar per correu?

Es pot demanar el vot per correu des del 24 de setembre, quan es dissolen les Corts espanyoles i es convoquen de forma oficial les eleccions generals del 2019, i fins al 8 de novembre (inicialment el termini era fins a finals d’octubre, però s’ha decidit ampliar).

Guia pas a pas per exercir el vot per correu

Abans del 3 de novembre la persona ha de rebre la documentació necessària per votar. A partir d’aquí, cal enviar presencialment el vot per correu abans del 6 de novembre. L’enviament del vot per correu és gratuït des de qualsevol oficina de Correus. A continuació trobaràs tots els passos per exercir el vot per correu.

  • Si el dia de les eleccions seràs a Espanya, però no al teu municipi:

A partir del dia 24 de setembre, trobaràs un imprès de sol·licitud de vot per correu a totes les oficines postals de Correus de l’estat, que s’ha de demanar de forma gratuïta mostrant el DNI, el permís de conduir, el passaport o la targeta de residència d’estranger.

Rebràs per correu certificat la documentació per tal d’exercir el vot per correu. Cal omplir el sobre de votació amb la papereta de votació i tancar-lo completament. A partir d’aquí cal dur-lo a qualsevol oficina postal dirigit a la mesa electoral amb el certificat d’inscripció en el cens electoral. L’oficina tramitarà l’enviament com a correu certificat i urgent gratis.

  • Si el dia de les eleccions seràs fora d’Espanya:

    • Per a residents a l’estranger:

Si el domicili habitual és a Espanya, però no hi seràs el 10 de novembre, cal donar-se d’alta com a no resident. Cal omplir l’imprès de sol·licitud de vot per correu i enviar-la a través de l’oficina insular. Un cop rebuda la documentació, podràs omplir-la i enviar-la a través del consolat general per tal que arribi a la mesa electoral corresponent a Espanya per al dia de les eleccions generals del 2019.

    • Per a residents temporalment a l’estranger:

Cal estar donat d’alta al consolat del país, si no cal fer-ho. Pot ser que apareguis o no en el cens electoral, segons la data d’alta. Per saber-ho cal consultar les llistes a l’oficina consolar després de la convocatòria de les eleccions generals. Durant aquest temps també és el període de reclamacions.

Si apareixes en el cens electoral, pots realitzar la sol·licitud de vot per correu amb el formulari i rebre la documentació electoral al teu domicili per votar per correu o per votar a l’urna habilitada al teu país.