El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest dijous al Parlament en un ple per donar resposta a la sentència del procés. Però també ha valorat els incidents de les nits de dimarts i dimecres. Torra ha fet una crida a la serenitat: “No ens reconeixem en la violència, no és el nostre llenguatge, no ens representa i la condemnem vingui d’on vingui”.

I ha demanat “aïllar els provocadors i agitadors” i “investigar a fons per saber qui hi ha al darrere”. Dit això, el president ha convidat, però, a “no barrejar les coses”. Ha dit que no es pot “criminalitzar la desobediència civil”, que és legítima.

L’ull en l’actuació dels Mossos d’Esquadra

Torra també s’ha referit a les actuacions dels Mossos d’Esquadra d’aquesta setmana. Ha assegurat que la policia catalana té tot el seu “suport i reconeixement”. Ha dit que confia en el cos, però també ha afegit que demanarà investigar situacions que s’han produït. “Hi ha hagut imatges que no han agradat a ningú i, si no les investiguem, no fem cap favor als Mossos d’Esquadra”. “Hi serem quan ho facin bé”, ha dit, “però també quan no”. “No ens podem permetre cap vulneració dels protocols”.

L’oposició demana a Torra que dimiteixi

La reacció del president de la Generalitat després dels aldarulls dels darrers dies ha despertat una reacció unànime de l’oposició: Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú Podem i el PP han demanat a Torra que plegui.

Lorena Roldán (Cs) li ha retret que hagi intervingut al Parlament per “incendiar de nou” els ànims. També ha dit veure “un nou cop” en la proposta d'”exercir l’autodeterminació” que ha fet Torra, a qui ha advertit que “no és digne de ser president”. Miquel Iceta (PSC) ha instat el president a convocar eleccions perquè “l’autogovern està en perill en les seves mans”. Jèssica Albiach (CCP) també creu que ha de dimitir: “No és un activista, és el president de la Generalitat i ha d’actuar. Si no vol fer-ho, en conseqüència haurà de plegar”.

També la CUP, tot i que amb arguments diferents, ha instat Torra a dimitir. Carles Riera ha assenyalat que la situació del Govern és “molt fràgil”. “Faci’n un viratge a l’alçada de les circumstàncies i faci’n-lo ràpid o pleguin”, ha etzibat.