quim torra al parlament

(ACN) El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut al Parlament per explicar la resposta institucional a la sentència de l’1-O. A la part final del seu discurs, de mitja hora de duració, Torra ha proposat “acabar la legislatura exercint el dret a l’autodeterminació i validant la independència”. És, segons el president, la millor manera que les institucions i la ciutadania pugui expressar el seu desig sobre el futur de Catalunya després de les condemnes del Tribunal Suprem. Torra, a més, ha confiat que l’Acord Nacional per l’Autodeterminació, l’Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir serà qui “fixarà les bases per concretar les vies per exercir l’autodeterminació” en aquesta mateixa legislatura.

Era un dels moments més esperats. Durant mesos el mateix Torra havia creat una alta expectativa sobre aquesta compareixença, perquè havia de suposar el moment d’anunciar la resposta institucional a la sentència. Setmanes de feina, converses i rondes de contactes amb entitats, associacions, patronals, sindicats i partits polítics havien de guiar la resposta que havia d’anunciar Torra al Parlament perquè la cambra “prengués decisions”. Aquest dijous, amb tots aquests precedents, el president ha comparegut per criticar la sentència, el comportament de l’Estat i proposar “tornar a exercir el dret a l’autodeterminació” abans que acabi aquesta legislatura.

En aquest sentit, ha avançat que pretén “defensar que aquesta legislatura s’acabi tornant a exercir el dret a l’autodeterminació”. “Es tracta d’aconseguir-ho, no d’intentar-ho. Tots hem de fer aquest esforç i assumir-ne el compromís. Aquesta legislatura, si entre tots ho fem possible, hem de poder finalitzar-la validant la independència. Aquesta és la meva proposta”, ha sentenciat en una intervenció que no ha tingut ni una sola interrupció per a aplaudiments.

Torra considera que aquesta és la manera de “no fallar” a tota aquella gent que “ha tornat a sortir al carrer” per protestar per la sentència i defensar els drets civils i polítics. “Hem d’estar a l’altura”, ha dit, tot afegint que “no es pot continuar en aquesta gàbia que cada dia afegeix més barrots”.

Per fer aquest pas que proposa, el president ha recordat que a la primavera hi haurà ja “una proposta” del debat constituent que servirà per posar les bases d'”una constitució catalana”, i ha posat el focus sobre l’Acord Nacional per l’Autodeterminació, l’Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir i que encara està pendent de formar-se. “És un gran acord de país, obert a tots els agents polítics i socials de Catalunya, que agrupa gent amb els objectius d’assentar els consensos necessaris per aconseguir l’amnistia dels condemnats i fixar les vies per concretar l’exercici del dret a l’autodeterminació en el termini més breu possible”, ha conclòs per mostrar la seva confiança en aquest ens i en el fet que trobarà la manera de poder portar a terme la seva proposta.

ERC rebutja posar terminis

El president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, ha assegurat aquest dijous que no és “el moment de posar dates” a l’exercici del dret a l’autodeterminació sinó de cercar “grans acords”. En una intervenció al ple del Parlament, Sabrià ha dit que ERC valorarà la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, d'”exercir l’autodeterminació” i “validar la independència” aquesta legislatura com a resposta a la sentència de l’1-O. Ha apostat, però, per aconseguir abans més “fortalesa” a partir d’arribar a “consensos amplis”. Tot i això, ha constatat que la sentència ha estat una “salvatjada” i un “error històric” que ja provoca un “terratrèmol polític” que portarà a la “llibertat definitiva”.

Per tot plegat, Sabrià ha garantit que ERC “no hi renunciarà” i que no modificaran la proposta del seu partit. Una vegada més, ha apel·lat a forçar l’Estat a seure en una taula per negociar una solució política per a Catalunya. “Serà molt difícil, però caldrà forçar l’Estat”, ha comentat. “Caldrà treballar diversos fronts a la vegada i la mobilització en serà una eina imprescindible”, ha conclòs.

ERC ha rebutjat amb “força” i “contundència” els episodis de violència viscuts arreu del país en els últims dies. “Ens és igual si són infiltrats o irresponsables. Però la imatge no ens representa i no volem que es repeteixi”, ha dit. “Tampoc algunes actuacions dels cossos policials “, ha expressat. Sabrià ha apostat perquè s’investiguin fets i el resolgui amb “transparència i comunicació”. “La policia democràtica no atropella la gent. Qui vulgui exercir la violència tindrà sempre el nostre rebuig”, ha finalitzat.