El candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, guanyaria les eleccions municipals 2023 a Barcelona, segons l’última enquesta d”El Periódico’. La formació de l’exalcalde passaria dels cinc regidors en aquest mandat a 11, amb un 22 % dels vots. Ara bé, segons el sondeig, el candidat socialista, Jaume Collboni, li trepitjaria els peus molt a prop, amb un 20,7 % dels vots i 10 regidors, dos més dels que té ara. Per tant, Junts i PSC superarien BComú i ERC, que el 2019 van empatar amb nombre de regidors, 10 cadascun i en aquests comicis obtindrien 9 i 8 representants, respectivament.

L’enquesta preelectoral l’ha elaborada el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) després de la sortida de Jaume Collboni del govern municipal per centrar-se en la campanya electoral. S’ha fet a partir de 801 entrevistes entre el 23 i el 25 de gener.

Un pols a quatre

Davant d’aquests resultats, caldria un pacte per poder obtenir la majoria absoluta. Un acord sociovergent entre Trias i Collboni arribaria als 21 regidors per governar. Com a alternativa també podria haver-hi un pacte d’esquerres entre els socialistes, els comuns i ERC. L’últim escenari seria el de la llista més votada, la fórmula a la qual es recorre als ajuntaments si no hi ha cap candidat que obtingui la majoria absoluta. La coalició independentista no arribaria a la majoria absoluta.

Ciutadans i Valents, fora del consistori

L’enquesta deixa fora de l’Ajuntament Ciutadans i Valents, que lideren Anna Grau i Eva Parera, respectivament. Segons ‘El Periódico’, la formació taronja només obtindria un 2,9 % dels vots, mentre que Valents, un 1 %. Es necessita un 5 % dels sufragis com a mínim per poder obtenir representació al consistori.

Vox i la CUP, que altres enquestes publicades recentment com la d’‘El Nacional’ o ‘La Vanguardia’ apuntaven que tindrien representació a l’Ajuntament, també en quedarien fora, segons el diari.

eleccions municipals 2023 barcelona