ple investidura barcelona 2023

Els jurats dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 en la categoria de Ciències han fet públics els seus veredictes. Els guardonats són Carmen García-Comas, Pedro Cermeño, Marta Villegas i Elvan Böke.

Carmen García-Comas i Pedro Cermeño, Premi de ciències ambientals i de la Terra

La investigadora Carmen García-Comas i l’investigador Pedro Cermeño, de l’Institut de Ciències del Mar CSIC, han guanyat el Premi Ciutat de Barcelona de ciències ambientals i de la Terra pel treball ‘Post-extinction recovery of the Phanerozoic oceans and biodiversity hotspots’, un projecte que proposa un canvi de paradigma en el coneixement de l’evolució i la recuperació de la biodiversitat marina.

Marta Villegas, del Barcelona Supercomputing Center, Premi de ciències experimentals i tecnologia

El Premi Ciutat de Barcelona en categoria de ciències experimentals i tecnologia ha estat atorgat a la investigadora Marta Villegas, del grup Life Sciencies – Text Mining del Barcelona Supercomputing Center, per la construcció i el desenvolupament dels models de processament de llenguatge natural per al català i el castellà, AINA i MarIA, respectivament, que representen, diuen, “un pas decisiu en la preservació del patrimoni lingüístic d’ambdues llengües en l’espai d’internet, així com un avenç en les tecnologies del llenguatge”.

Elvan Böke, guanyadora del Premi de ciències de la vida

La doctora Elvan Böke és la guanyadora del Premi Ciutat de Barcelona en categoria de ciències de la vida, pel treball titulat ‘Oocytes maintain ROS-free mitocondrial metabolism by suppressing complex I’, publicat a la revista ‘Nature’, per la seva contribució en el coneixement fonamental de la biologia cel·lular i el seu impacte en la investigació sobre fertilitat femenina, que obre nous camins de recerca en diferents camps.