Les cartes “d’alcalde a alcalde” que demanava Jordi Portabella per internacionalitzar el procés sobiranista i difondre el 9-N ja s’han enviat. La proposta, d’Unitat per Barcelona, va ser aprovada en el darrer plenari amb els vots favorables d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), CiU i ICV-EUiA, l’abstenció del PSC i el vot en contra del PP.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha fet arribar aquestes missives a 137 homòlegs dels cinc contintents per transmetre’ls el “moment històric” que viu Catalunya. Les cartes, escrites en català, castellà, anglès, alemany o italià -segons el destinatari- s’han enviat directament als alcaldes de països com els Estats Units, la Xina, el Brasil, Alemanya, el Regne Unit o el Japó. La tria s’ha fet en funció de les 100 ciutats més influents del món i també segons els acords d’agermanament o col·laboració establerts. D’entre les ciutats escollides hi ha Nova York, Buenos Aires, Berlín, Londres, París, Sydney, Sarajevo, Ciutat del Cap, Santiago de Xile o Nova Delhi.

En la carta, Trias explica que el proper 9 de novembre tindrà lloc un “procés participatiu que es desenvoluparà a través de les urnes i dins dels marcs legals establerts” i afirma que “Barcelona, la capital de Catalunya, dóna ple suport a aquest procés, ja que respon a la voluntat majoritària dels catalans i catalanes”.

La missiva cita la darrera mobilització en favor del 9-N, que va aplegar 1,8 milions de persones a Barcelona l’11 de setembre passat, i també fa referència a les mocions aprovades per 920 ajuntaments catalans a favor del dret a decidir, entre les quals hi ha també Barcelona. Per tancar la carta, Trias escriu que Barcelona “reafirmarà el compromís” amb la “democràcia i la vocació d’estar sempre al costat de la ciutadania”.