El Govern reclama al Consell d’Estat un informe previ per poder impugnar el procés participatiu posat en marxa per la Generalitat per celebrar una consulta. Ha sol·licitat que el dictamen s’emeti amb caràcter d’urgència perquè pugui ser elevat durant el proper Consell de Ministres, divendres, 31 d’octubre.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha explicat aquest dilluns que l’Advocacia de l’Estat estava estudiant les actuacions de la Generalitat, com ara les instruccions que es donen als centres escolars i als funcionaris, per veure “si tenen força provatòria suficient” per incloure’ls en un expedient d’impugnació. El ministre ha dit que es podria produir un cert frau de llei en el sentit que “es vol aconseguir un resultat prohibit mitjançant un camí alternatiu”. Ha afegit que la consulta que es prepara pera9-N a Catalunya no la podria fer cap govern públic “perquè no hi ha un marc legal”.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit aquest dilluns que la consulta del 9-N és “contrària a la Constitució, perjudica els drets dels catalans perquè no té ni una sola garantia democràtica i la nostra obligació és que es compleixi la llei”.