El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebut aquest dissabte al matí al Palau de la Generalitat els alcaldes dels ajuntaments catalans que han aprovat mocions als seus plenaris en resposta a la sentència del Tribunal Suprem. El text condemna la decisió judicial, demana l’amnistia per als líders independentistes empresonats i defensa el dret a l’autodeterminació. Més de 700 representants han assistit a l’acte, que s’ha fet a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat i que ha començat amb crits de “Llibertat presos polítics”.

Una representació d’alcaldes de diferents punts de Catalunya (des de Tàrrega fins a Vic o Vilanova i la Geltrú)  han llegit el text d’aquesta moció. Un d’ells, l’alcalde de Monistrol de Calders (de la comarca del Moianès), Ramon Vancells, s’ha saltat els protocols i, abans de reprendre la lectura de la moció, ha criticat l’actuació policial durant les mobilitzacions i la resposta que ha tingut el govern català aquests dies: “N’hi ha que aquests dies no ens sentim representades per unes institucions que, malgrat ser les nostres, reprimeixen la nostra gent […] i el paper que han fet de seguidisme a un estat repressor ens avergonyeix com a poble“.

El vicepresident del govern català, Pere Aragonès, que ha donat inici a l’acte, ha demanat als alcaldes “que ens ajudeu a fer diàleg per aconseguir un referèndum”. Li ha pres el relleu el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, que ha qualificat el judici de “farsa” i ha rebutjat una sentència, ha dit, que “ens condemna a tots”. Així mateix, ha criticat “fermament tota violència”, en referència a les darreres mobilitzacions, i ha rebutjat algunes actuacions policials: “Cal fer autocrítica i excloure elements de la nostra policia que ens avergonyeixen”, ha afirmat.

Quim Torra, que ha tancat l’acte, ha manifestat que les mocions són el rebuig a “una sentència ignominiosa que ens condemna a tots, perquè tots vam votar”. A més, s’ha adreçat als alcaldes i els ha dit que “amb vosaltres al capdavant, no ens aturarà l’amenaça del 155, les multes o la presó. El nostre compromís per exercir el dret a l’autodeterminació ja no té retorn”.

En total són 839 dels 947 ajuntaments que hi ha a Catalunya els que han aprovat aquesta moció. Un és el consistori de Barcelona, que va aprovar aquest text aquest divendres, tot i que l’alcaldessa, Ada Colau, no ha assistit a l’acte, que ha acabat amb crits, de nou, d’“Independència” i Llibertat” i amb el cant d’Els segadors’ per part de tots els electes.