“Va ser detingut al carrer de Trafalgar, la policia el va envoltar, el van estar colpejant, va patir erosions, rascades, hematomes i un fort cop al centre del crani”. És el relat de Jordi Colomines, pare i advocat d’un dels joves empresonats arran de les mobilitzacions del judici del procés. Un cop traslladat al centre mèdic Pere Camps, a en Francesc li van haver de posar nou punts de sutura. Hores després, el van empresonar al centre penitenciari de Can Brians.

Com en Francesc, 31 detinguts arreu de Catalunya, 16 al municipi de Barcelona, encara estan en situació de presó preventiva. Segons asseguren familiars i advocats, hi ha un objectiu molt clar: “Sense cap mena de dubte, aquests empresonaments tenen un objectiu clarament polític, sense cap sentit jurídic, i el que pretenen és paralitzar les mobilitzacions i aturar la població”, indica Xavi Pellicer, portaveu de les famílies d’Alerta Solidària.

D’altra banda, familiars i advocats denuncien una sèrie d’irregularitats tant en els processos de detenció i empresonament com en els atestats policials. “Hem trobat atestats policials sense cap sentit jurídic, proves sospitoses que, amb el mateix número de referència, han aparegut en diverses de les persones detingudes, sense mencionar el tracte que han rebut alguns dels detinguts per part dels cossos policials”, explica Pellicer. En aquest sentit, un exemple de les irregularitats l’explica Jordi Colomines: “A la caràtula de l’atestat d’en Francesc hi fan constar que li van intervenir dues motxilles. En una de les dues hi havia droga. Dins del mateix atestat se’n desdiuen i informen que les bosses eren d’uns altres manifestants”, assegura.

Molts dels empresonats tenen un perfil molt jove i inexpert. Les detencions d’aquestes persones han aturat completament les seves feines, els seus estudis i la seva vida personal. Fa més d’una setmana que els detinguts estan en situació de presó provisional. En aquest moment, alguns dels casos han passat a mans de l’Audiència Provincial i, per tant, l’estada a la presó  d’aquests joves serà, com a mínim, d’un a dos mesos.

Els lletrats de les defenses alerten d'”assignacions sospitoses” als jutjats

Els lletrats de la defensa també alerten de diverses irregularitats als jutjats. Delaten que “no s’està respectant l’assignació aleatòria i, per tant, imparcial dels jutjats d’instrucció”. A més, sospiten que s’han triat els jutjats “segons ideologia”. També asseguren que “certs jutges i jutgesses estan tenint actituds que no són admissibles en un estat de dret”, com per exemple, fer servir expressions com “Vamos a limpiar las calles” mentre llueixen una bandera espanyola penjant de la solapa abans d’entrar a la sala. Per tot això, aquests lletrats denuncien “l’ús incorrecte que s’està fent de la justícia”. Constaten que “la justícia no és imparcial, no és neutra, i s’utilitza amb finalitats polítiques”.