El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que ara per ara no hi ha motius per posposar les eleccions catalanes i per això defensa mantenir-les el 14 de febrer. En una resolució feta pública aquest divendres, els magistrats consideren que actualment hi ha un “interès públic intens” a celebrar els comicis per posar fi, diuen, a la provisionalitat institucional actual. A més, asseguren que per ajornar-les caldria modificar el decret d’estat d’alarma i, per tant, passa la pilota al Govern espanyol.

L’escrit del tribunal recull que suspendre els comicis en el context actual obriria un “període llarg de provisionalitat” que afectaria el “normal funcionament de les institucions democràtiques”. També apunta que l’ajornament afecta un dret fonamental com ho és el dret a vot i que l’estat d’alarma actual no preveu pas aquest escenari.

Les restriccions actuals no permeten l’ajornament

En aquesta línia, els magistrats recorden que les mesures sanitàries actuals no limiten els desplaçaments per a activitats no essencials. D’aquesta manera, expressen que amb les restriccions imposades ara es pot permetre anar fins al col·legi electoral.

Aquesta decisió, però, és cautelar, en espera que el TSJC acabi pronunciant-se fermament sobre l’ajornament electoral. El tribunal preveu fer-ho no més tard del 8 de febrer, quan faltaran només sis dies per anar a les urnes. Per tant, mentrestant, la maquinària electoral continua en marxa.

La pilota, a la teulada del Govern espanyol

El tribunal, però, indica que això no vol dir que hi pugui haver canvis substancials d’aquí al 14 de febrer, en funció de com evolucioni la pandèmia; per exemple, que el Govern espanyol acabi endurint l’estat d’alarma si les dades de contagis i hospitalitzacions van a pitjor els pròxims dies (per exemple, decretant el confinament domiciliari). En aquest escenari, els magistrats obren la porta a la possibilitat d’impedir la participació electoral.

La decisió de mantenir el 14-F, però, no ha estat unànime. Un dels magistrats ha emès un vot particular en què dona via lliure a l’ajornament de les eleccions. Assegura que portar els catalans a les urnes podria fer empitjorar la pandèmia i, per tant, afectaria el dret a la integritat física i el dret a la vida.