El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha defensat durant la presentació del seu informe anual d’aquest dijous que la suspensió temporal de relacions amb Israel s’hagi fet per decret en lloc de votar-se al ple. Quan els periodistes l’hi han preguntat en la presentació del balanç d’actuacions del 2022, Bondia ha explicat que, segons la normativa municipal, qui ha de revocar un acord d’agermanament ha de ser el mateix òrgan que el va signar. En aquest cas, per tant, com que el va signar l’alcaldia no es podria suspendre d’una altra manera.

A més, ha criticat els partits que han manifestat que, si arriben a l’alcaldia, “revocaran la suspensió amb un decret d’alcaldia”. “Estàs dient que ho ha fet malament però proposes que si ho revoques utilitzaràs el mateix procediment“, els ha retret. “L’alcaldessa ho ha fet de manera correcta i les reaccions no les entenem”, ha assegurat.

Per Bondia, en canvi, si es volgués fer el procés més democràtic caldria canviar la norma i establir que, a partir d’ara, per signar acords d’agermanament entre ciutats caldria comptar amb participació ciutadana i passar pel plenari.

Caldria revisar tots els agermanaments

El síndic, a més, ha insistit en la idoneïtat de suspendre l’agermanament amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza, com ja va manifestar al desembre. Bondia ha explicat que la signatura es va fer en el context dels acords d’Oslo, “que preveien una pau estable i duradora a la zona en cinc anys” i que, 25 anys després, no té sentit mantenir el compromís si aquest objectiu no s’ha complert i, a més, és un acord que no està actiu. També ha insistit en la necessitat de revisar tots els agermanaments que té Barcelona: “L’Ajuntament hauria de revisar tots els acords i, si estan en les mateixes circumstàncies, trencar-los mitjançant decret d’alcaldia”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a