La suspensió temporal de relacions entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Estat d’Israel, anunciada aquest dimecres per l’alcaldessa, Ada Colau, afecta també l’agermanament amb Tel-Aviv, que es va signar fa 25 anys. Va ser el 24 de setembre del 1998 i, en realitat, l’acord va ser a tres bandes entre els alcaldes de Barcelona, Tel-Aviv i Gaza. Hem recuperat de l’arxiu de betevé la notícia d’aquell dia que va informar de la signatura del conveni.

L’entesa va ser inèdita perquè va posar en una mateixa taula una ciutat israeliana i una de palestina per afavorir el procés de pau. Van signar el conveni de col·laboració l’aleshores alcalde, Joan Clos, el de Gaza, Aown Shawa, i el de Tel-Aviv, Roni Milo. L’acte el va seguir en directe a través de videoconferència l’enviat especial europeu al procés de pau al Pròxim Orient, des de la seu de les Nacions Unides a Nova York. De fet, el conveni el van impulsar l’Ajuntament i la Unió Europea.

Es mantenen projectes de cooperació amb Gaza

L’acord d’agermanament va tenir l’origen en la Conferència de Ciutats de la Mediterrània, que es va fer el 1995. Les tres ciutats van expressar el suport als acords de pau d’Oslo i van acordar intercanviar experiències i coneixements sobre gestió municipal. El consistori explica que l’acord preveia actuacions anuals entre les tres ciutats en matèria de cooperació que mai es van poder dur a terme “per raons derivades del conflicte”.

Tot i això, s’han anat fent intercanvis per separat amb Tel-Aviv i Gaza. En el cas de la ciutat israeliana, Xavier Trias hi va viatjar el 2013 quan era alcalde per signar un acord d’amistat, acompanyat de l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas. Fonts municipals apunten que, malgrat la suspensió temporal de les relacions amb Israel, el conveni a tres bandes entre les tres ciutats no es trenca i tots els projectes de cooperació amb Gaza segueixen en marxa.

L’alcaldessa va justificar la decisió per fer “un gest contundent” que convidi a treballar per la pau i no normalitzar “la vulneració sistemàtica dels drets bàsics de la població palestina”. La suspensió de relacions ha tingut el rebuig de la majoria de grups de l’oposició i també dels socis de govern del PSC.