Foto: Shai Pal

El síndic de greuges de Barcelona ha demanat a l’Ajuntament que revoqui l’agermanament de la ciutat amb Tel-Aviv i Gaza. El síndic conclou que l’objectiu inicial de sumar esforços per la pau no s’ha assolit i que el pacte no garanteix el respecte pels drets humans. També avisa que mantenir vincles amb autoritats israelianes comporta “una complicitat” amb la política d'”apartheid” amb el poble palestí. A banda, recomana revisar la resta d’acords d’agermanament de Barcelona per identificar si hi ha altres casos en què una ciutat agermanada no respecta els drets humans.

El conflicte entre Israel i Palestina, determinant

Després de rebre una queixa ciutadana, el síndic ha analitzat l’acord d’amistat i cooperació entre Barcelona, Gaza i Tel-Aviv i arriba a la conclusió que les circumstàncies han canviat en els darrers 24 anys com a conseqüència del conflicte entre Israel i Palestina.

L’agermanament es va signar en el marc dels acords de pau d’Oslo, l’any 1998, amb l’objectiu d’una “pau justa, duradora i integral” en aquesta zona del Pròxim Orient. El síndic remarca que la incapacitat per posar fi a l’ocupació israeliana en territori palestí ha impedit la pau i també ha impulsat la violència i la violació generalitzada dels drets humans.

Les dificultats d’aquest procés de pau tampoc no han permès que es pugui produir l’intercanvi d’experiències entre les tres ciutats que fixava l’agermanament. Però la ciutat manté relacions amb les dues ciutats per separat. Per això, la sindicatura considera que cal “admetre la reversibilitat d’un acord sota determinades condicions”.

L'”apartheid” contra el poble palestí

La sindicatura també considera que la política israeliana que pateix el poble palestí a Israel, Cisjordània i Gaza és un crim d'”apartheid“. Per això, alerta que mantenir vincles amb les autoritats municipals o estatals israelianes “que legitimen la prolongació de l’ocupació i el colonialisme a Palestina comporta una complicitat” en aquest crim.

El síndic també menciona el darrer informe d’Amnistia Internacional sobre la qüestió i recorda que l’any 2017 la Comissió de Presidència i Drets de Ciutadania es va comprometre a evitar que l’Ajuntament de Barcelona tingués qualsevol tipus de complicitat amb l’ocupació, la violació dels drets humans i l’espoli dels recursos palestins; i va instar l’Ajuntament de Barcelona a desmantellar l’acord triangular entre Barcelona, Tel-Aviv i Gaza.