El cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que es presentarà a la investidura al Parlament de Catalunya després de guanyar les eleccions del 14-F en percentatge de vot i empatar amb Esquerra Republicana (ERC) amb 33 diputats. Els socialistes han seguit l’escrutini des de la seva seu, el Casal Socialista Joan Reventós, ubicat al carrer de Pallars. Des d’allà, Illa ha dit que el canvi “és imparable”.

El candidat socialista, visiblement emocionat quan ha recordat la seva família, ha dit que Catalunya ha donat una lliçó de civisme i maduresa, en referència a la jornada electoral, que s’ha desenvolupat sense grans incidències. Durant la campanya, el candidat socialista ja va assegurar que si guanyava es presentaria per ser investit president de la Generalitat, però el dubte ara és quins suports tindrà.

En tot moment, Illa ha defensat un govern de coalició amb En Comú Podem (ECP), però amb els vuit escons dels comuns i els 33 del PSC, la cogovernança no sumaria la majoria necessària de 68 diputats. Tenint en compte que ERC ha negat en tot moment garantir suports als socialistes, caldrà esperar per veure com queda l’escenari polític.

Prèviament a l’escrutini, la número dos de la llista, Eva Granados, ha comparegut per fer una primera valoració de la jornada electoral i dels sondeigs, que donaven un triple empat entre el PSC, ERC i JxC. Granados ja ha assegurat que Catalunya obre una nova etapa: “El canvi ha arribat per quedar-se”, ha dit.