El candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha comparegut per valorar els resultats de les eleccions catalanes del 14-F amb un escrutini superior al 99 %. Ho ha fet des de la seu del partit, al carrer de Calàbria, a Barcelona, acompanyat del president de la formació (Oriol Junqueras) i la número dos a la llista d’ERC (Laura Vilagrà).

Amb 33 diputats i amb més d’un 21 % dels vots, Pere Aragonès ha anunciat que es presentarà a la investidura com a president de la Generalitat i ha instat tots els partits independentistes (Junts i la CUP) i els comuns a sumar-se al “govern ampli”, tal com ja havia proposat en campanya.

Aragonès ha remarcat que l’independentisme ha obtingut més d’un 50 % dels vots en aquestes eleccions: “El resultat és inapel·lable, hi ha una clara majoria de diputats independentistes i d’esquerres”. Per això, el candidat d’ERC ha instat “totes les forces favorables a l’amnistia i a l’autodeterminació” a encetar una “nova etapa de reconstrucció econòmica i social”.

ERC vol forçar un referèndum “sense repressió”

El republicà ha fet la compareixença en català, però també ha utilitzat el castellà per adreçar-se al president espanyol, Pedro Sánchez: “És l’hora de resoldre el conflicte, d’asseure’s i veure com resolem això votant en un referèndum sense repressió”. També ha parlat en anglès per adreçar-se a Europa: “Ha arribat el moment. Si us plau, involucra-t’hi”.

Abans d’Aragonès ha intervingut Oriol Junqueras, que ha donat per feta la presidència de la Generalitat a mans d’ERC: “Per primer cop en els últims 80 anys, ERC tornarà a tenir la presidència”. Tal com ha fet el cap de llista, Junqueras també ha destacat que “per primer cop en la història superem el 50 % els partits independentistes” i ha estès la mà a la resta de forces per construir “grans consensos al voltant de l’autodeterminació i l’amnistia, per construir la república”.