Salvador Illa Pere Aragonès

El triple empat que auguraven algunes enquestes com la de betevé i ‘El Periódico’ ha estat molt a prop de fer-se realitat. Els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer, amb gairebé el 100 % del vot escrutat, deixen un escenari mai vist fins ara: un empat a escons entre els dos primers partits. El PSC i ERC han aconseguit 33 diputats a la cambra catalana, amb una diferència mínima respecte al Junts de Laura Borràs, que n’ha aconseguit 32. Tant el socialista Salvador Illa com el republicà Pere Aragonès assumeixen la presidència i, de fet, han anunciat que es presentaran a la investidura.

Un altre dels titulars l’ha donat Vox, que entra amb molta força al Parlament. La formació d’ultradreta ha aconseguit 11 escons, se situa com a quarta força i supera la resta de formacions polítiques que ja tenien representació a la cambra catalana.

En el repartiment d’escons els segueixen la CUP, que ha més que doblat els diputats que tenia fins ara (n’ha aconseguit nou), i En Comú Podem, que manté els vuit que ja tenia. L’altre gran titular de la jornada és la forta davallada de Ciutadans, partit que amb Inés Arrimadas al capdavant va guanyar les darreres eleccions a Catalunya, les del 2017, amb 36 diputats. En aquesta contesa electoral n’ha perdut 30 i es queda tan sols amb sis. El partit taronja només supera el PP, que en perd un i n’assoleix tres.

L’altra incògnita d’aquests comicis era l’entrada o no del PDeCAT d’Àngels Chacón al Parlament. Finalment, els demòcrates no han aconseguit cap diputat i, malgrat haver heretat els drets electorals de Junts per Catalunya, s’han quedat sense representació a la cambra catalana.

Primera victòria del PSC en 18 anys a Catalunya

La d’aquest diumenge, 14 de febrer, ha estat la primera victòria del PSC a Catalunya en unes eleccions al Parlament després de 18 anys. Amb Salvador Illa com a candidat a presidir la Generalitat, els socialistes han aconseguit el 23 % dels vots aproximadament. L’última vegada que van ser la força més votada en uns comicis catalans va ser l’any 2003, quan el PSC de Pasqual Maragall va superar el 31 % dels vots totals.

En les darreres eleccions al Parlament, les del 2017, el PSC va esdevenir la quarta força amb l’11,8 % dels vots i 17 diputats. El partit de Miquel Iceta va quedar aleshores per darrere de Cs (36), JxC (34) i ERC (32).

Cs s’ensorra: de primera força a setena

Mai abans un partit que havia guanyat unes eleccions al Parlament de Catalunya havia patit una davallada tan important en els comicis immediatament següents. En les darreres eleccions a la cambra catalana, el 21 de desembre del 2017, Ciutadans va aconseguir la victòria amb 36 diputats. La primera posició dels taronges, però, no va evitar una majoria parlamentària independentista.

El resultat històric aconseguit el 2017 ha donat pas a una sagnia de vots i escons. En poc més de tres anys, la formació ha perdut gairebé un milió de suports i passa de ser la força més representada al Parlament a ser-ne la setena, la penúltima —només per davant del PP—, amb sis escons. Durant la campanya, la candidatura de Carlos Carrizosa s’havia mostrat esperançada de ser decisiva si les forces independentistes no sumaven. Finalment, però, el sobiranisme té majoria al Parlament.

Més del 50 % dels vots són independentistes

Superar la meitat dels vots era una de les fites que s’havien marcat les principals forces independentistes de cara al 14-F i, per primera vegada en la història, ho han aconseguit. Els partits a favor de la independència de Catalunya han sobrepassat la barrera del 50 % dels vots (51,3 %), sumant les paperetes d’ERC, JxC i la CUP i també les del PDeCAT, Primàries Catalunya i el Front Nacional Català (malgrat que aquestes tres darreres formacions no han aconseguit representació al Parlament). Alguns dels seus candidats demanaven superar aquest llindar com a nova fita de l’independentisme.

La majoria de vots independentistes es tradueix, també, en una majoria en escons, tal com sí que ha passat en eleccions anteriors. En aquest cas, les forces sobiranistes (JxC, ERC i la CUP) reediten la majoria absoluta amb 74 dels 135 escons de la cambra catalana.

El PSC, ERC i ECP sumen la mateixa majoria

La possibilitat de reeditar un govern tripartit (PSC, ERC i comuns) ha marcat moltes de les jornades de la campanya electoral per al 14-F, si bé tant els socialistes com els republicans han descartat l’escenari de forma reiterada. Malgrat això, aquest acord a tres també sumaria majoria absoluta. Els escons del PSC, ERC i ECP s’enfilen fins als 74, mateix nombre que la suma del sobiranisme.

Aquesta entesa a tres, però, queda ara per ara descartada, després que els republicans de Pere Aragonès hagin fet una crida a un “govern ampli” que defensi l’amnistia i l’autodeterminació.