En un acte a l’auditori del MACBA, la número dos de la llista, Marta Rovira, ha explicat part de les mesures que volen aplicar els republicans si governen: “Avui presentem allò que per alguns continuaran sent impossibles”, ha assegurat Rovira, per després afegir que Esquerra s’obstinarà precisament “a fer possibles els impossibles”. Per aplicar el programa, la número dos considera que cal un resultat a les eleccions potent i creïble: “Amb un mandat democràtic gran i divers podrem empènyer amb més rapidesa la República”, ha dit.

Durant l’explicació, la candidata ha posat en relleu l’obra econòmica d’Esquerra al capdavant de la conselleria d’Economia amb Junts pel Sí, que ha permès, segons els republicans, “fer aflorar 400 milions d’euros de frau fiscal, reduir el termini de pagament als proveïdors i convertir 13.000 contractes temporals en indefinits”, entre altres exemples que han sonat durant l’acte.

Rovira també ha mencionat la necessitat d’exercir sobirania “per no dependre del bloqueig que imposen les forces monàrquiques” i ha mencionat el motiu que considera que explica per què 46 lleis i decrets aprovats pel Parlament de Catalunya han quedat bloquejats: “Posen per sobre els interessos dels bancs i els monopolis, de l’oligarquia i l’immobilisme”, ha dit.

La candidata també s’ha compromès  a restituir Josep Lluís Trapero com a major dels Mossos d’Esquadra si després de les eleccions del 21-D governa. “Hem de retornar la consideració, la confiança i el reconeixement als Mossos. I la manera de rehabilitar-ho és fer avinent que Trapero pugui ser retornat a la seva posició, si ell ho considera”, ha explicat Rovira.

Al seu torn, el número tres de la llista, Raül Romeva, ha basat la seva intervenció en el sobiranisme. Romeva ha explicat que les “50 mesures republicanes” posen en relleu la “sobirania social, ciutadana, territorial, educativa i ambiental”, entre d’altres. També ha mencionat la necessitat de “recuperar el control del govern exterior de la Generalitat”, en referència a les delegacions del govern català a l’exterior que s’han tancat per l’aplicació del 155.