El concepte d’unilateralitat ha entrat amb força en campanya. Molts dels candidats a presidir la Generalitat s’hi han referit, entenent-ho com el camí que podrien prendre els partits independentistes deixant de banda el Govern espanyol, després de les eleccions.

Qui s’hi ha referit clarament han estat la CUP i ERC. Els cupaires han interpel·lat directament els republicans perquè se sumin a la via unilateral si guanyen els partits independentistes. Els republicans ja han expressat que si l’Estat no s’avé a negociar després del 21-D, ho faran.

També s’hi han referit els socialistes i els comuns. Uns i altres no són partidaris de la via unilateral pel futur de Catalunya. Des del PSC diuen que la via unilateral “ha quedat molt desacreditada per inútil, perquè no ha produït el resultat que es volia”. I des de Catalunya en Comú – Podem, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, considera que “l’unilateralisme no és una formula per resoldre els problemes de Catalunya amb Espanya”.

La paraula també ha estat utilitzada per l’altra actor que pren part en l’estira i arronsa. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest dilluns no saber ben bé què vol dir el mot, malgrat que creu “que passa per no complir la llei.