Rufián considera que “la fraternitat” —terme amb què els comuns solen definir la relació que creuen han de mantenir les nacionalitats de l’Estat espanyol—, significa “deixar guanyar si un poble pot, i aquest poble ja ha guanyat”, ha expressat en referència a la votació de l’1-O.

En aquest sentit, ha assegurat que la República “es va guanyar l’1 d’octubre, es va proclamar el 27 d’octubre i caldrà defensar-la el 21 de desembre”, paraules que han estat aclamades per les 1.200 persones que han omplert aquest dilluns al vespre el Pavelló Firal de Sant Carles de la Ràpita.

Al seu torn, el número tres de la candidatura, Raül Romeva, ha llançat un missatge als indecisos: “No podem dubtar, perquè no tingueu cap dubte que el 155 destrueix la unitat, la cohesió social i els drets fonamentals del país”, després de mostrar-se sorprès, ha dit, per aquelles persones que aquests dies li han mostrat dubtes. Romeva ha basat part de la seva intervenció a recordar la seva experiència a la presó d’Estremera, d’on en va sortir tot just fa una setmana. Per això ha volgut subratllar que el dia de les eleccions, Esquerra “ha de guanyar per no permetre que segueixin tancats Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart”. Ha  afegit que el líder dels republicans continua a presó perquè no pugui participar en campanya: “No volen que l’escoltin i no ens permeten abraçar-lo ni tocar-lo”, ha dit.

El rapitenc Lluís Salvado, que va ser Secretari d’Hisenda del Govern de Catalunya, ha lamentat que Esquerra hagi d’usar el lema de campanya “La democràcia sempre guanya”: “És trist que després de 42 anys de la mort del dictador, de suposada democràcia, estiguem fent campanya parlant de democràcia”. També ha posat en relleu l’esperit lluitador dels habitants de les Terres de l’Ebre precisament en un pavelló on s’ha fet el míting que l’1-O va servir de local de votació i on hi va haver càrregues policials.