“Si jo soc investit president, he d’estar al palau de la Generalitat. Si realment som una democràcia, què pesa més: les manilles o els vots?”, ha desafiat Puigdemont, en una entrevista per videoconferència a l’Agència Catalana de Notícies. Però s’ha mostrat disposat a assumir-ne les conseqüències: “Potser val la pena córrer el risc de sortir investit del Parlament i automàticament ser detingut per les mateixes idees que t’han portat la confiança de la cambra escollida democràticament”.

Pel candidat, la clau és que l’Estat espanyol es comprometi a respectar la voluntat dels catalans. “No puc entendre que un demòcrata m’enviï a la presó”, ha advertitPuigdemont es nega a normalitzar el que considera una aberració: “És indecent que el vicepresident sigui a la presó, que jo hagi de fer campanya a través d’una pantalla”, ha lamentat. Creu que si els resultats del 21-D revaliden les majories que van conformar el govern ara destituït, el Govern espanyol s’ha de comprometre a aixecar el 155 del tot. “O és que serem un país en llibertat vigilada? Hi haurà una senyoreta Rottenmeier vigilant el que fem?”, ha preguntat.

No descarta acostar-se a Catalunya durant la campanya

Des que el Govern espanyol va retirar l’euroordre de detenció, Puigdemont es pot moure amb llibertat per Europa, excepte entrar en territori espanyol, on seria detingut. Sobre la possibilitat que s’acosti a Catalunya abans que acabi la campanya, ha reconegut que li encantaria molt, seria deliciós poder-ho fer perquè a Perpinyà, per posar un exemple, afirma que s’hi sentiria com a casa. “No es pot descartar”, ha dit, tot i que ha afegit que això no depèn d’ell.