Rovira ha respost a Rajoy que ha amenaçat de tornar a aplicar l’article 155 de la Constitució si el nou govern actua sense el vistiplau de l’Estat. Per la número dos dels republicans: “Al senyor Rajoy només cal dir-li una cosa, que si no vol que existeixin vies unilaterals el que ha de fer és no aixecar-se de la taula del diàleg i la negociació”.

També ha acusat el govern de l’estat de prendre decisions unilaterals que “han tingut unes conseqüències nefastes perquè han degradat l’estat democràtic i de dret”. Com a exemples d’aquestes decisions unilaterals de l’Estat, Rovira ha parlat de la “intervenció de les finances, de provocar un retard i una aturada de les polítiques socials, de decidir unilateralment la intervenció de la Generalitat, la suspensió de l’autonomia amb el 155 i exercir la violència policial i judicial”. El possible futur soci dels republicans, la CUP, ha rebut de bon grat aquesta aproximació de Rovira als plantejaments a favor de la unilateralitat.

Rovira no espera que Junqueras pugui fer campanya

La número dos d’ERC ha remarcat també que aquesta no és una campanya “en igualtat de condicions” perquè el seu candidat, Oriol Junqueras, continua en presó preventiva i ha admès que té “molt poques esperances” que el jutge el deixi en llibertat. Segons Rovira, “aquesta decisió s’hauria d’haver pres just abans d’iniciar la campanya, perquè aquests drets avui ja són vulnerats”. També ha remarcat que “hem acatat el 155 pel que fa a aquestes eleccions i ens presentem en candidatures” i creu que amb això ja “hi hauria d’haver prou perquè Junqueras participi i ERC estigui en igualtat de condicions”.

Abans de confirmar-se que el Suprem ha ampliat la investigació a més polítics independentistes, entre els quals ella mateixa, Rovira ja ha valorat que “entenem que també forma part de la campanya  electoral que ha imposat el Govern espanyol, que no ha estat escollit pels catalans”.