“A Catalunya es viu un procés de regressió, d’atacs sistemàtics contra els drets i les llibertats fonamentals i contra l’exercici dels drets polítics i civils”, ha denunciat Roger Torrent des de Ginebra, després de la primera reunió d’aquest viatge oficial, en què s’ha trobat amb Mona Rishmawi, la directora delegada de l’Alt Comissionat dels Drets Humans de l’ONU.

El president del Parlament ha explicat que l’objectiu de les trobades és “demanar la implicació internacional per defensar els drets de participació política” dels diputats a Catalunya. També busca la “complicitat d’aquestes entitats en la voluntat de generar un marc que permeti la resolució política d’un conflicte polític“. Torrent ha afirmat que surten satisfets de les primeres reunions: “Hi ha hagut una gran recepció als nostres plantejaments, un consens bàsic en la necessitat de trobar-hi una solució política”, ha conclòs.

Reunió de JxC a Berlín

En paral·lel al viatge de Torrent, el Grup Parlamentari de Junts per Catalunya s’ha reunit aquest dimecres amb Carles Puigdemont a Berlín. Sobre la taula tenen l’estratègia a seguir a partir d’ara, després de quatre intents d’investidura fallits i amb una data límit per triar un president: el 22 de maig. La voluntat de Puigdemont i els seus és trobar la fórmula perquè no hi hagi eleccions.

El portaveu adjunt del Grup Parlamentari de JxC, Eduard Pujol, ha afirmat que de moment no han pres “cap decisió”, que encara hi ha dies per fer-ho, tot i que “no necessàriament s’ha d’esgotar” el termini. Es mantenen obertes totes les opcions intentades fins ara: les de Sànchez, Turull i Puigdemont. En el cas dels dos primers, ha destacat que han “d’acabar d’analitzar el camí que s’ha de fer,  polític i judicial”.

I sobre una possible investidura a distància de Puigdemont, s’ha limitat a subratllar que “la legitimitat del president és absoluta, el país el reconeix com a president, i el que hem de trobar és el mecanisme per portar a la política el que el carrer ha legitimat. Som els garants de defensar el mandat de les urnes el 21-D”, ha conclòs.