L’Ajuntament de Barcelona ha decidit reprendre els pressupostos participatius després que la crisi del coronavirus afectés de ple el projecte l’any passat i el calendari inicial. La intenció era que els ciutadans poguessin decidir el destí de 75 milions d’euros en inversions als barris, però la dotació final serà de 30 milions perquè els projectes puguin ser una realitat abans que acabi el mandat, el 2023. El consistori justifica la menor dotació perquè l’emergència social de la covid-19 ha obligat a reorientar partides i prioritats.

El procés va quedar aturat quan tot just es començaven a fer les primeres propostes a través del web Decidim.barcelona. En total, els ciutadans van presentar uns 2.000 projectes, dels quals se n’han acabat acceptant 825. Per poder entrar dins dels pressupostos participatius, calia que les inversions no tinguessin associada cap despesa corrent, que s’ajustessin als límits pressupostaris i que no fossin iniciatives impulsades pel govern municipal. De les 825 propostes acceptades, 538 compleixen els requisits i n’hi ha 287 que estan pendents d’entrar a la fase següent en funció de si s’hi fan modificacions.

Una primera tria a partir del 22 de març

Entre les propostes fetes, predominen la pacificació o remodelació de carrers, incrementar l’espai verd i les zones de joc, intervenir en entorns escolars i fer carrils bici. A partir del 22 de març, quan es tingui una llista ja definitiva de les propostes, els ciutadans podran fer-ne una primera tria a través del web Decidim.barcelona. Cada persona podrà votar entre dos i 10 projectes. D’aquesta selecció en sortiran 20 propostes per districte, que entraran en la votació definitiva, prevista per al mes de juny.

Abans, però, del 6 d’abril al 7 de maig, els tècnics municipals ajudaran a donar forma als 200 projectes seleccionats perquè quan es faci la votació definitiva es tingui la certesa que els que guanyin podran fer-se amb tota la seguretat tècnica.

Més diners per a Nou Barris, Sants i Sant Martí

Els 30 M € de dotació per als pressupostos participatius s’han distribuït pels districtes de la manera següent: la meitat (15 M €), a parts iguals i la resta (15 M €) s’ha repartit segons criteris demogràfics i socioeconòmics (renda, densitat, esperança de vida…). Això fa que Nou Barris, Sant Martí i Sants-Montjuïc tinguin 3,6 milions cadascun, mentre que Sarrià – Sant Gervasi (2,2 M €) i les Corts (2 M €) estiguin a la cua. Gràcia també queda per sota dels tres milions (2,4 M €), mentre que la resta freguen o superen aquesta xifra.

Curiosament, Sants-Montjuïc és el districte on s’han presentat més propostes (132), mentre que Nou Barris (50) és el que en té menys. Tot i això, s’ha establert un mecanisme per garantir que a la votació final passin projectes que representin un nombre mínim de barris de cada districte. En la votació del juny, cada ciutadà podrà votar projectes del districte on estigui empadronat i també d’un altre.