El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha demanat l’indult per al raper Pablo Hasél, empresonat des de mitjans de febrer. ERC i Junts han donat suport a la proposta feta per Barcelona en Comú, mentre que l’altre soci del govern (PSC), Cs, el PP i Valls s’hi han oposat. El plenari del mes de febrer també ha aprovat de forma unànime fer una condemna “sense matisos” als fets violents durant els aldarulls posteriors a les manifestacions per Hasél, tal com demanava el PSC.

En canvi, el ple ha rebutjat tres altres proposicions relacionades amb els aldarulls de les darreres setmanes, presentades per Cs, el PP i BCN Canvi (Valls).

L’anàlisi dels aldarulls separa els socis de govern

Tot i la condemna unànime a la violència, el debat sobre els aldarulls ha estat el més encès de tota la sessió plenària. Fins i tot els dos socis de govern han mantingut aproximacions diferents al conflicte per l’empresonament de Hasél: mentre que BComú ha demanat un indult per al raper i analitzar les causes de les protestes, el PSC s’ha centrat en fer costat als comerciants que han patit saqueigs.

Les distàncies entre els comuns i els socialistes s’han evidenciat en un cos a cos entre Jordi Martí (BComú) i Jaume Collboni (PSC). Martí ha etzibat que “l’esquerra és això, anar a la base dels problemes, mentre que la dreta surfeja la realitat i apel·la més a l’estómac que a la raó”, fet que ha provocat la resposta de Collboni: “No ens digui què és ser bon o mal d’esquerres. N’estem farts, portem 40 anys aguantant Convergència dient si som bons o mals catalans”.

Per la seva banda, Jordi Coronas (ERC) també ha carregat contra el PSC per “només voler condemnar” els aldarulls. El republicà ha demanat anar més enllà i “fer política en majúscules” per analitzar les raons de les mobilitzacions; en aquest sentit, ERC ha proposat un ple extraordinari sobre el malestar dels joves. Des de Junts, Elsa Artadi també ha demanat “fer anàlisi i ser responsables” en l’abordatge dels aldarulls per Pablo Hasél i ha defensat la llibertat d’expressió: “Poder dir coses sense por que un estat repressiu et pugui posar a presó”.

Cs, PP i Valls no hi veuen cap atac a la llibertat d’expressió

Luz Guilarte (Cs), en canvi, ha avisat que el debat sobre els aldarulls “no va sobre llibertat d’expressió ni malestar” i ho ha qualificat com “una cortina de fum de l’embat a la democràcia” dels comuns, ERC i Junts. El popular Josep Bou, que s’ha expressat en una línia similar, ha avisat que “no hi pot haver cap excusa” en condemnar la violència, i ha qüestionat: “Els equidistants haurien reaccionat igual si els manifestants fossin unionistes?”

Qui ha emprat el to més dur durant el debat ha estat Manuel Valls (BCN Canvi). L’ex-primer ministre francès ha recordat els casos d’antisemitisme a França a l’hora de referir-se a les cançons de Pablo Hasél: “Canvieu el nom de Hasél i poseu-hi el d’un islamista radical o d’un neonazi. És llibertat d’expressió? No, és un delicte”, ha sentenciat Valls.