Els grups municipals d’ERC i JxC han unit forces per pressionar el govern municipal sobre el cas d’assetjament laboral per raó de sexe a Parcs i Jardins, que depèn de l’Ajuntament de Barcelona. En el ple del mes de febrer, els dos partits independentistes han acusat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, de “mirar cap a una altra banda” i d’“amagar-se” per no donar explicacions. Davant les acusacions, l’alcaldessa, Ada Colau, ha fet una defensa ferma de “tolerància zero” amb el masclisme i s’ha compromès a revisar els protocols municipals en els casos de violència masclista.

Per part dels republicans, la regidora Elisenda Alamany considera que s’ha produït “una combinació d’irregularitats i mala praxis”. Davant d’això, ha preguntat a Colau de quina manera es depuraran responsabilitats per aturar actituds com aquesta. L’alcaldessa, després de demanar informació del cas a Parcs i Jardins, ha explicat que la denúncia es va produir el 2020 i que l’assetjador va ser apartat, va ser sancionat amb 11 dies sense sou i feina i se’l va convidar a assistir a un curs de sensibilització.

Per tenir una actuació conjunta igual a l’Ajuntament de Barcelona i a tots els ens municipals davant de casos d’assetjament laboral, Ada Colau ha proposat unificar un mateix règim sancionador a tots els òrgans i serveis públics municipals.

JxC acusa el govern Colau d'”hipocresia”

Francina Vila (JxC) ha recordat que aquests són fets “molt greus” i ha acusat el govern municipal de no fer prou per prevenir i detectar el cas. Assegura que la situació ha fet palesa la “hipocresia” de l’executiu de comuns i socialistes de “dir-se feministes però només ser-ho de tuit i de pancarta”. L’alcaldessa ha lamentat l’ús polític que el partit d’Elsa Artadi ha fet del succés i li ha respost que, quan va arribar a l’alcaldia el 2015, el govern de Xavier Trias no tenia cap protocol per a casos d’assetjament en l’àmbit laboral a l’Ajuntament. “No van fer res en aquest tema”, li ha reblat.

L’alcaldessa ha finalitzat la intervenció comprometent-se a “donar seguiment del cas” a l’oposició. Durant la sessió plenària, el sindicat CGT ha fet una protesta a les portes de l’Ajuntament per demanar la dimissió del regidor Eloi Badia.