Poc després d’acabar el discurs Quim Torra, el Govern espanyol l’ha valorat a través d’un comunicat. Ha avisat que “en defensa de la legalitat de Catalunya i dels drets de tots els catalans i del conjunt dels espanyols”, i veient el que ha dit Torra, el Govern espanyol estarà molt vigilant als actes del candidat i del seu possible govern. Afegeix que qualsevol il·legalitat o vulneració del marc constitucional tindrà resposta.

El Govern espanyol no s’ha estalviat qualificatius per criticar el discurs de Quim Torra. Ha titllat el discurs de Torra de “frontista, de passat, allunyat de la immensa majoria de catalans, moderats i constructius”, i també ha afegit que ha estat sectari i divisori perquè de les seves paraules s’entén que ha renunciat a governar per al conjunt de catalans. També li retreuen que les seves paraules són excloents i evidencien l’escassa voluntat i capacitat de diàleg.

El Govern espanyol ha remarcat que les mesures del 155 “han estat necessàries per preservar la convivència” i ha remarcat que la societat catalana mereix “recuperar la normalitat i l’assossec, i superar la fractura social”.

Rajoy, sobre Torra: “El que hem vist i el que hem escoltat no ens agrada”

En canvi, Mariano Rajoy, ha tingut un to menys agressiu. Ha assegurat que “el que hem vist i els que hem escoltat no ens agrada”, ja que considera que no és representatiu de Catalunya.

Ho ha fet aquest dissabte al matí des d’un acte del partit a Xerès, el mateix dia que hi ha convocat el ple d’investidura de Quim Torra al Parlament. Rajoy ha afirmat, a més, que l’Estat actuarà sempre que calgui per garantir el respecte a la Constitució, a la unitat d’Espanya i al principi d’igualtat de tots els espanyols.

El PSOE vol un president que governi per a tots els catalans

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, també s’ha referit a la investidura de Torra. En la mateixa línia, el líder socialista  ha demanat a Torra, des de Segòvia, que sigui un president que respecti la Constitució i “que governi per al 100 % dels catalans, i no per al 47 % que ha votat al bloc independentista”. Al mateix temps, Sánchez considera que, si es forma govern a Catalunya no hi ha motiu perquè el 155 continuï en vigor.

Rivera demana a Rajoy que continuï aplicant l’article 155 de la Constitució

A través de les xarxes socials, el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat el discurs de Quim Torra, que ha assegurat que ha estat incendiari i que evidencia que no té la intenció de complir la Constitució espanyola. Per això, demana a Rajoy que no aixequi l’aplicació de l’article del 155 fins “a posar fi al procés separatista”.