Quim Torra va ser el primer director i impulsor del projecte museogràfic d’El Born Centre Cultural, que va liderar quatre anys (2011-2015), durant el mandat de Xavier Trias. Actualment és director de ‘Revista de Catalunya’ i està al capdavant, també, de l’editorial A Contra Vent, que va fundar el 2008 i que treballa per la recuperació de la tradició periodística catalana dels anys 20 i 30. Anteriorment havia treballat a l’empresa privada durant 20 anys.

Puigdemont ha fet pública la proposta de candidatura des del seu compte de Twitter i ha agraït a Torra “l’esforç i el sacrifici” que suposa assumir el càrrec de president de la Generalitat en un context que ha qualificat d’extrem.

Tuits polèmics sobre els espanyols

Arran de la decisió de Carles Puigdemont d’escollir Torra com a candidat, s’han fet públics diversos tuits que va fer entre el 2011 i el 2014 en què carregava contra “el feixisme dels espanyols que viuen a Catalunya” o “la pijería espanyola”. Unes piulades que s’han esborrat i que es van fer des d’un compte que ara ja no utilitza. Els grups de l’oposició li han demanat que demani disculpes i l’alcaldessa Ada Colau les ha qualificat d’inadmisibles i etnicistes.

 

Posteriorment va obrir un nou perfil des d’on té un tuit fixat d’anàlisi històrica en què critica que Barcelona guardi el penó de Santa Eulàlia als magatzems i, en canvi, no el tingui exposat.

La bandera, que actualment només oneja al balcó de l’Ajuntament el dia de Santa Eulàlia, va ser un símbol de resistència durant al Guerra de Successió del segle XVIII i era, precisament, l’estendard que portava el conseller en cap de la ciutat de Barcelona Rafael Casanova quan va ser ferit l’11 de setembre de 1714.

El primer discurs de Torra al Parlament

Torra va ser un dels independents triats per Puigdemont per configurar la llista de Junts per Catalunya. Un cop constituït el Parlament, en un ple l’1 de març, va ser l’encarregat de defensar la resolució que ratificava Puigdemont com a president legítim de la Generalitat. Durant aquesta primera intervenció a la cambra, Torra va denunciar l’existència de presos polítics i exiliats i la suspensió de l’autogovern amb el 155. “S’ha construït una fórmula impecable: independentista igual a culpable”, va denunciar, i va subratllar que no renunciaran “ni un mil·límetre a defensar la justícia, la legitimitat i l’honorabilitat d’aquesta causa”