En un vídeo publicat a YouTube, Carles Puigdemont ha agraït personalment que Quim Torra hagi assumit el càrrec “en unes circumstàncies que són extremes a Catalunya“. En aquest sentit, el líder de Junts per Catalunya desitja que els diputats del Parlament votin a favor de la seva candidatura i ha destacat que l’objectiu del nou president de la Generalitat ha de ser “garantir el respecte pel mandat de l’1-O“. Puigdemont ha afegit: “Sense respectar la voluntat popular, de l’autoritat de l’Estat es passa a l’estat autoritari”.

Carles Puigdemont ha criticat l’actuació de l’Estat espanyol en els darrers mesos. “Després de la renovada majoria a les eleccions del 21-D, que va convocar l’Estat espanyol després del cessament il·legal i il·legítim de tot el Parlament i de tot un govern, aquest mateix Estat continua sense respectar-ne els resultats”. L’expresident de la Generalitat ha denunciat que tots els candidats proposats fins ara -Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull- “un rere l’altre han estat bloquejats per aquells que mantenen l’abús i l’arbitrarietat del 155“.

Inici d’un període provisional

El líder de Junts per Catalunya ha deixat clar que no es pot parlar en cap cas d’una “etapa definitiva”, sinó d’un “període de provisionalitat” per l’existència de “presos polítics i exiliats“. I ha afegit: “Tenim el repte d’eliminar els efectes nocius del 155“.

Carles Puigdemont ha demanat a l’Estat espanyol un “canvi d’actitud” per tal que torni la normalitat institucional a Catalunya. Lamenta que, fins ara, Madrid no ha volgut “respectar, dialogar ni pactar”, tal com haurien de fer les “democràcies exemplars, consolidades i modernes”. L’expresident català ha afirmat que “la posició de l’Estat genera cada cop més desconfiança exterior” i que “la democràcia espanyola no es mereix uns governants que actuïn contra els principis bàsics de la democràcia”. Entre aquestes actuacions, el líder de JxC ha denunciat la “violència policial injustificada, la regressió i la persecució de drets i d’escalada de tensió per raons partidistes”.

“Una estratègia d’ofec a Catalunya”

“El termini per formar govern a Catalunya arriba al seu final. Han quedat clares davant del món la intolerància i la manca de respecte per les decisions dels ciutadans de Catalunya per part de l’Estat, que continua ocupant unes institucions que els catalans no volen que segueixin ocupant”, ha dit Carles Puigdemont. En el seu missatge, l’expresident de la Generalitat ha denunciat “una estratègia d’ofec a Catalunya” per part de l’Estat espanyol.