Aquest divendres de 17 h a 20 h i aquest dissabte fins a les 13 h, els associats del PDeCAT han votat a les primàries del partit per decidir el relleu de Xavier Trias a les eleccions municipals del 2019. El primer candidat a exercir el dret de vot ha estat Carles Agustí, que ha votat aquest divendres al local que té el PDeCAT a Gràcia, mentre que l’altra candidata, Neus Munté, ho ha fet aquest dissabte al matí a la seu nacional del partit.

Començar a treballar la candidatura ja aquest dilluns

Tots dos candidats han coincidit a dir que, si esdevenen alcaldables, dilluns ja posaran fil a l’agulla per parlar amb la resta de forces independentistes. Carles Agustí ha afirmat el següent: “Em dirigiré a Alfred Bosch, a Jordi Graupera i a la resta de moviments veïnals per començar des del minut zero a treballar en una coalició independentista”. Neus Munté, per la seva banda, ha assegurat que emprendrà “converses amb ERC i la CUP”, però també “amb totes aquelles plataformes i persones que tenen coses a dir sobre Barcelona”.

A banda dels candidats, divendres també han votat altres figures destacades del PDeCAT a la ciutat. El regidor Jordi Martí i el president del Grup Municipal, Xavier Trias, ho han fet a l’agrupació de Sarrià-Sant Gervasi. Trias ha assegurat a betevé que el partit surt enfortit d’aquest procés de primàries, però en el seu cas ha rebutjat parlar d’una candidatura unitària. Això sí, creu que el seu successor “ha de muntar la seva estratègia” per “aconseguir que molta gent voti el partit”.

Els resultats se sabran a primera hora de la tarda de dissabte, quan Marta Pascal (coordinadora general del PDeCAT), Magda Oranich (presidenta del comitè d’organització de les primàries) i Mercè Homs (presidenta de la vegueria de Barcelona del PDeCAT) faran públic el nom del guanyador.

Una campanya marcada per Graupera

En aquest últim mes de campanya electoral per les primàries, Neus Munté i Carles Agustí han llançat les seves propostes per a la ciutat. Per exemple, Agustí ha proposat fer a El Born CCM un homenatge al referèndum de l’1-O per les “similituds amb el 1714” i Munté mirarà la manera de restringir el pas del cotxe privat al centre de la ciutat si esdevé alcaldessa.

Però, a banda del debat sobre el model de ciutat, la campanya de les primàries del PDeCAT ha estat marcada per un nom i un cognom, el del filòsof Jordi Graupera, que proposa una llista unitària independentista amb primàries obertes. Un cop acabades les primàries del partit, qui en resulti vencedor haurà de decidir quina posició pren: Agustí s’ha mostrat disposat a renunciar a encapçalar la llista unitària en pro d’una figura independent de consens, mentre que Munté, ara per ara, descarta fer “un pas al costat”.