Quim Torra ha centrat aquest divendres totes les mirades al Parlament, després que s’ha sabut que és l’escollit de Carles Puigdemont per ser el proper president de la Generalitat. La maquinària de la investidura s’ha activat després que el president del Parlament ha fet aquest divendres una ronda de converses telefòniques amb els representants de les formacions parlamentàries.

Després de constatar que té els suports necessaris per sortir elegit, ha fixat el ple per a dissabte, a les 12 h, i la segona volta per a dilluns, en què previsiblement obtindrà la majoria simple per ser investit. Junts per Catalunya i Esquerra segueixen ultimant l’organigrama del nou govern, que podria prendre possessió al llarg de la setmana vinent.

L’elecció de Torra ha anat acompanyada de polèmica. Sobretot per alguns tuits que va fer Torra en el passat i que l’alcaldessa Ada Colau ha qualificat “d’etnicistes”. Alguns grups han demanat que en ell discurs d’investidura Torra es disculpi.

La CUP es replanteja el vot

La CUP té previst convocar un consell polític extraordinari, a petició de tres assemblees territorials, per replantejar el sentit del vot. Tot i que Carles Riera va confirmar aquesta setmana que si el candidat no era Puigdemont, els quatre diputats de la CUP s’abstindrien, ara algunes veus demanen votar-hi en contra.

La decisió de la CUP serà clau perquè la investidura tiri endavant. Si finalment optessin per votar “no” en el debat d’investidura, Torra no obtindria la majoria simple que necessita per ser investit en segona volta: tindria 66 vots a favor i 69 en contra.