Quim Torra ha tingut menys de 24 hores per preparar el seu discurs d’investidura. Carles Puigdemont va escollir Torra per ser el pròxim president de la Generalitat i va anunciar la seva decisió dijous passat, amb un vídeo difós a les xarxes socials. Un dia després, el president del Parlament, Roger Torrent, obria una ronda de contactes telefònics amb la resta de partits polítics amb representació al Parlament i convocava el ple per aquest dissabte a les 12 h. Torra serà el quart candidat proposat a la presidència de la Generalitat, i arriba gairebé cinc mesos després de les eleccions del 21 de desembre.

La investidura, en mans de la CUP

En primera votació, el candidat necessita majoria absoluta. JxCat i ERC votaran a favor i Cs, PSC, CECP i PP, en contra. Tal com ha anunciat la CUP en les darreres setmanes, els anticapitalistes no votaran a favor de cap candidat de JxCat que no sigui Carles Puigdemont. Per tant, Quim Torra no serà investit aquest dissabte. Això fa que el debat d’investidura es culmini en una segona sessió que se celebrarà dilluns i en què Quim Torra ha de reunir més vots a favor que en contra.

Si la CUP manté la seva abstenció, Torra serà investit dilluns (66 vots a favor, 65 en contra i quatre abstencions). Tot i això, el partit ha convocat un consell polític extraordinari el pròxim diumenge per replantejar el sentit del vot, després que tres assemblees territorials hagin demanat votar en contra del nou candidat. Si la CUP opta finalment per votar no, Torra no es convertirà en el 131è president de la Generalitat.

La Moncloa no descarta tornar a aplicar el 155

El Govern de Mariano Rajoy ha celebrat el primer Consell de Ministres un cop sabut el nom del nou candidat a la presidència de la Generalitat. El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha alertat que l’Estat aplicarà de nou l’article 155 si Quim Torra incompleix la llei. “Espero que sàpiga avaluar els riscos”, ha avisat. El candidat de JxCat ha deixat clar quins són els seus objectius si és president: un pla de xoc contra el 155, recuperar les lleis suspeses pel TC i iniciar un procés constituent. “Només contemplo obeir el Parlament de Catalunya”, ha dit.