L’expresident de la Generalitat de Catalunya i líder actual del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha estat l’encarregat de tancar els parlaments de la manifestació que ha aplegat milers de persones a l’Arc de Triomf pel cinquè aniversari del referèndum de l’1-O

Les paraules de l’expresident han anat dirigides a validar el referèndum del 2017: “El referèndum ja el vam fer, és vàlid i no cal tornar-lo a fer. Votar ja hem votat. Tota aquesta narrativa que pretén infantilitzar el moviment és profundament injusta i interessada.”

Resposta a Aragonès

Aquestes paraules de Puigdemont han arribat després que el president actual, Pere Aragonès, hagi expressat la seva intenció que Catalunya torni a votar. Una afirmació que ja va fer durant la Diada de l’11 de setembre: “Catalunya tornarà a votar el seu futur”.

Sobre el futur de Catalunya, Puigdemont ha fet una crida a la unitat de l’independentisme i ha reivindicat una taula de negociació “a la qual hem d’estar enganxats: la de Junts, ERC i la CUP”. A més, també ha exigit al govern que es posi “al servei” del mandat de l’1-O: “És ben normal que es posin al servei del que vam decidir fa cinc anys.”

“Una mirada de futur”

El també expresident de Junts ha remarcat que el Consell per la República proposa una “mirada al futur” i una “estratègia per descol·locar l’Estat”. Puigdemont també ha advertit que els vots que permeten governar les institucions com el govern venen del “desbordament democràtic”.