El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dissabte que Catalunya “tornarà a votar el seu futur” i que ho farà “més tard o més d’hora, en funció de la força que tinguem”. Ho ha dit durant el missatge de la Diada 2022 des del Fòrum Romà d’Empúries. Aragonès ha assegurat que “mai, absolutament mai, renunciaré que la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement, pacíficament i democràticament el futur del país”.

El president de la Generalitat ha remarcat que “el conflicte amb l’Estat encara està pendent de resoldre’s”, però que “estem retornant el conflicte a la política”. Deixar enrere la judicialització, ha afirmat, és una qüestió “imprescindible per facilitar una negociació”.

Aragonès ha subratllat la importància que la ciutadania de Catalunya pugui “escollir entre un estat obsolet, que no respon a les seves necessitats, com veiem, per exemple, cada dia amb el nefast i inacceptable servei de Rodalies de Renfe, o una República catalana per millorar la vida de tots i totes”. En aquest sentit ha destacat la gratuïtat de l’escola bressol per als infants de dos anys que ha entrat en vigor aquest mes de setembre.

Crida a participar dels actes de la Diada 2022

El president de la Generalitat també ha fet una crida per participar en els actes previstos per commemorar l’11 de setembre “cadascú amb les seves conviccions i amb la visió que tenim d’un país divers i plural”. Ha afirmat que cada 11 de setembre “ens hem manifestat històricament per reivindicar el dret a decidir i la independència” i s’ha mostrat convençut que aquest diumenges es tornarà a demostrar que “Catalunya som una nació amb tot un futur per endavant”.

Primer discurs de l’11 de setembre des de Girona

Aragonès ha fet tots els seus missatges institucionals des de fora del Palau de la Generalitat. L’escenari del discurs de la Diada del 2021 va ser el Recinte Modernista de Sant Pau, mentre que el de Nadal va ser l’Escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet. Aquest 11 de setembre, el president s’ha desplaçat per primera vegada a comarques gironines per fer el parlament.