Milers de persones han participat en el cinquè aniversari del referèndum de l’1-O. 11.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 60.000 segons el Consell per la República. A tocar de l’Arc de Triomf, s’hi ha instal·lat un escenari on s’estan fent els parlaments. L’actor Sergi Mateu i la periodista Núria Cadenes han donat el tret de sortida a l’acte, en el qual també intervenen Carme Forcadell, Carles Puigdemont, Sergi Perelló (Intersindical), Òmnium Cultural o Dolors Feliu (ANC) o entre d’altres.

A l’acte de l’Arc de Triomf també hi han assistit diferents polítics, com la diputada Meritxell Serret (ERC), Dolors Sabater (CUP), i l’exvicepresident Jordi Puigneró, destituït recentment pel president Aragonès.

Manifestació l’1 d’octubre del 2022 a Barcelona pel referèndum de l’1-O: Tots els actes | DIRECTE
Segueix minut a minut la manifestació de l’1-O a Barcelona i tots els actes amb motiu del cinquè aniversari del referèndum d’autodeterminació

Xiulets a Forcadell i altres participants

Algunes persones han xiulat i escridassat l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, durant tot el discurs. Forcadell ha demanat “deixar-nos de barallar” i ha insistit que cal una estratègia comuna. En resposta als crits dels assistents, ha dit: “Esteu enfadats, decebuts i desil·lusionats. Ho comprenc i ho comparteixo.”

Forcadell també ha reivindicat el ple al Parlament del 6 i 7 de setembre del 2017. Ha reclamat unitat a les forces independentistes i, malgrat els xiulets, s’ha dirigit al públic: “Estic contenta perquè veig que esteu mobilitzats.”

Puigdemont: “El referèndum és vàlid i no cal tornar-lo a fer”

Durant la intervenció de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, els assistents s’han mantingut en silenci i en acabar l’han acompanyat amb aplaudiments i ovacions. L’expresident ha declarat: “El referèndum ja el vam fer, es vàlid i no cal tornar-lo a fer. Votar ja hem votat. Tota aquesta narrativa que pretén infantilitzar el moviment és profundament injusta i interessada”.

Puigdemont ha fet una crida a la unitat de l’independentisme i ha reivindicat una taula de negociació “a la qual hem d’estar enganxats: la de Junts, ERC i la CUP”.

Cinc anys de l’1-O: el referèndum que va marcar la vida de milions de catalans

Cançons per l’1 d’octubre

Durant la concentració s’han produït alguns moments musicals, com per exemple la intervenció del cantant empordanès, Miquel Abras, amb la seva cançó-poema: ‘El primer dia d’octubre’. Abras ha finalitzat l’actuació al crit de “Ni oblit ni perdó”. També hi ha participat la cantant Gemma Humet, amb ‘Què volen aquesta gent?’; i juntament amb Abras han interpretat ‘Venim del nord, venim del sud’.

Per acabar l’acte, tots els participants han pujat a l’escenari per cantar ‘Els Segadors’.