Milers de persones han participat en el cinquè aniversari del referèndum de l’1-O. 11.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 60.000 segons el Consell per la República. A tocar de l’Arc de Triomf, s’hi ha instal·lat un escenari on s’estan fent els parlaments. L’actor Sergi Mateu i la periodista Núria Cadenes han donat el tret de sortida a l’acte, en el qual també intervenen Carme Forcadell, Carles Puigdemont, Sergi Perelló (Intersindical), Òmnium Cultural o Dolors Feliu (ANC) o entre d’altres.

A l’acte de l’Arc de Triomf també hi han assistit diferents polítics, com la diputada Meritxell Serret (ERC), Dolors Sabater (CUP), i l’exvicepresident Jordi Puigneró, destituït recentment pel president Aragonès.

Xiulets a Forcadell i altres participants

Algunes persones han xiulat i escridassat l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, durant tot el discurs. Forcadell ha demanat “deixar-nos de barallar” i ha insistit que cal una estratègia comuna. En resposta als crits dels assistents, ha dit: “Esteu enfadats, decebuts i desil·lusionats. Ho comprenc i ho comparteixo.”

Forcadell també ha reivindicat el ple al Parlament del 6 i 7 de setembre del 2017. Ha reclamat unitat a les forces independentistes i, malgrat els xiulets, s’ha dirigit al públic: “Estic contenta perquè veig que esteu mobilitzats.”

Puigdemont: “El referèndum és vàlid i no cal tornar-lo a fer”

Durant la intervenció de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, els assistents s’han mantingut en silenci i en acabar l’han acompanyat amb aplaudiments i ovacions. L’expresident ha declarat: “El referèndum ja el vam fer, es vàlid i no cal tornar-lo a fer. Votar ja hem votat. Tota aquesta narrativa que pretén infantilitzar el moviment és profundament injusta i interessada”.

Puigdemont ha fet una crida a la unitat de l’independentisme i ha reivindicat una taula de negociació “a la qual hem d’estar enganxats: la de Junts, ERC i la CUP”.

Cançons per l’1 d’octubre

Durant la concentració s’han produït alguns moments musicals, com per exemple la intervenció del cantant empordanès, Miquel Abras, amb la seva cançó-poema: ‘El primer dia d’octubre’. Abras ha finalitzat l’actuació al crit de “Ni oblit ni perdó”. També hi ha participat la cantant Gemma Humet, amb ‘Què volen aquesta gent?’; i juntament amb Abras han interpretat ‘Venim del nord, venim del sud’.

Per acabar l’acte, tots els participants han pujat a l’escenari per cantar ‘Els Segadors’.