viatge sorteig mesa electoral

L’anunci de la convocatòria deleccions generals 2023 per al 23 de juliol ha agafat per sorpresa tothom. Aquesta és la primera vegada que es convoquen aquests comicis a l’estiu, fet que provoca que sorgeixin alguns interrogants. Per exemple, què passa si ens toca per sorteig estar en una mesa electoral i tenim contractat un viatge justament aquella data? Pot ser un justificant que ens eximeixi d’ocupar aquesta funció el dia dels comicis? Podem perdre els diners del viatge en cas que no siguem excusats?

Les dates del sorteig, entre el 24 i el 28 de juny

El sorteig dels president, els vocals i els suplents de les meses electorals del 23 de juliol s’ha de fer entre el 25è i el 29è dia després de la convocatòria de les eleccions, és a dir, entre el 24 i el 28 de juny. Una vegada designats els membres disposen de set dies per al·legar a la Junta Electoral els motius de causa justificada i documentada que els impedeixen acceptar el càrrec.

A partir d’aquí, la Junta ha de resoldre el cas en cinc dies i comunicar a l’interessat la decisió.

Un viatge per vacances és una causa justificada?

La Junta Electoral Central va emetre l’any 2011 una instrucció amb la llista de supòsits que justifiquen que la persona designada no participi en la mesa electoral el dia dels comicis. Tot i que es tracta d’una llista oberta, no hi figura explícitament el fet de tenir un viatge contractat.

De fet, el supòsit que més s’hi aproxima és que el dia de les eleccions la persona designada per sorteig coincideixi amb “esdeveniments familiars de rellevància especial, que resultin inajornables o en els que el fet d’ajornar-los provoqui perjudicis econòmics importants”, i sempre que hi hagi una relació amb el protagonista de fins a segon grau de consanguinitat.

app clinic vacuna

Podem perdre els diners del viatge?

Una altra de les preguntes que comporta la convocatòria d’unes eleccions generals al juliol és si es poden perdre els diners d’un viatge ja contractat si som cridats a una mesa electoral. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) la resposta és no.

En cas de tenir una assegurança de viatge la devolució de l’import del viatge serà “fàcil” i només caldria aportar la documentació corresponent. Si no es disposa d’assegurança, l’OCU també considera que ser cridat a una mesa és una “causa de força major” i, per tant, motiu suficient per recuperar íntegrament els diners del viatge que no es pot realitzar.