L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma inicial el projecte per transformar el passeig de la Mar Bella, entre el centre esportiu i el carrer de Josep Pla. Es tracta de l’últim tram del passeig marítim de Barcelona pendent d’urbanitzar i que en ara és una gran esplanada (des que s’hi va prohibir l’aparcament). El projecte preveu un passeig verd amb un miler d’arbres, espais de lleure i esport i també grades i rampes per accedir a les platges.

El tram que es renovarà queda just al damunt de les platges de la Nova Mar Bella i de Llevant (les últimes abans de la plataforma marina del Fòrum). El projecte s’ha aprovat en la Comissió d’Urbanisme amb els vots a favor de tots els partits i l’abstenció de Junts. Les obres s’hauran d’afrontar en el proper mandat, amb la previsió que puguin començar el segon trimestre del 2024. Tenen una durada de 20 mesos i una inversió de 21,2 M €.

Un passeig de 12 metres d’amplada

El projecte recull les demandes que els veïns van expressar en un procés participatiu i que van quedar plasmades en l’avantprojecte que es va presentar l’any passat. El passeig tindrà una amplada de 12 metres amb nova il·luminació i hi haurà un carril separat de quatre metres d’amplada per a bicicletes i patinets. Els arbres garantiran ombra a primera línia de la costa i hi haurà també prats amb gespa i arbustos. El paviment serà tou i drenant.

Per trencar la barrera que ara hi ha entre el passeig i la sorra de les platges, es crearan quatre baixades àmplies amb rampes i grades que tindran espais d’estada per seure. Segons l’Ajuntament, aquesta configuració s’adapta a possibles pujades del nivell del mar. Per descongestionar la platja de la Mar Bella, s’han reservat al passeig espais de lleure i per a la pràctica esportiva com ara camps de vòlei i també àrees de joc infantil amb un sorral.

Millores provisionals en espera de la reforma

Mentre no comencen les obres, s’està condicionant l’espai amb dues pistes de vòlei platja i properament s’arranjaran tant els paviments com la senyalització del passeig per millorar la convivència entre vianants i ciclistes. El projecte aprovat reformarà un dels tres trams en què s’ha dividit el passeig. Queden fora d’aquesta primera fase la part que envolta el camp de futbol municipal de Ca n’Aranyó – Agapito Fernández i la plataforma marina del Fòrum. L’Ajuntament està redactant els projectes d’aquestes dos àmbits.