La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal que ha estafat 314.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona suplantant la identitat d’una empresa de serveis informàtics. Es tracta d’un grup especialitzat a estafar ajuntaments mitjançant pel mètode del “phishing” o pesca per correu amb el conegut com a “frau del CEO”, i que també va furtar una quantitat similar a l’Ajuntament de Palma. Hi ha sis detinguts, acusats dels delictes d’estafa, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

La investigació va començar l’abril del 2022 arran d’una denuncia de l’Ajuntament de Palma, que va ingressar més de 300.000 € per uns serveis que suposadament havia realitzat una empresa de neteja que treballava per a aquesta administració. En analitzar els comptes bancaris dels sospitosos, la policia va detectar que l’Ajuntament de Barcelona també havia estat estafat pel mateix mètode. Un cop coneguts els fets, el consistori barceloní va contactar amb l’entitat financera on s’havien fet els pagaments per veure si podia recuperar els diners de les transferències però no va ser possible perquè ja havien estat retirats.

El frau del CEO

El mètode utilitzat per la banda és coneix com el “frau del CEO”. Els estafadors accedeixen a correus electrònics on es concreten els pagaments de determinats serveis i es fan passar per un dels interlocutors. A més, utilitzen terceres persones o documentació falsa i remeten com a norma general certificats bancaris manipulats. En aquest sentit, la Policia Nacional insisteix en la importància de la ciberseguretat en empreses i administracions per evitar aquest tipus d’estafes.