El govern municipal ja ha posat sobre paper com vol que sigui el darrer tram de passeig marítim de Barcelona pendent d’urbanitzar, el que transcorre les platges de la Nova Mar Bella i de Llevant (entre el carrer de Bac de Roda i el Parc del Fòrum). La intenció és crear un passeig ple de vegetació, que connecti millor la ciutat amb la platja i que sigui més amable amb qui hi passi.

Així ho recull l’avantprojecte de reforma que han presentat aquest dijous la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, i el regidor de Sant Martí, David Escudé. De fet, fa gairebé 30 anys que els veïns del districte reclamaven al consistori que adeqüés l’espai. Ara mateix disposa d’un passeig estret per a vianants i bicis, al costat d’una esplanada enorme (que està buida des que l’Ajuntament va desmantellar l’aparcament públic que hi havia, l’any 2020).

Barcelona resoldrà un repte pendent des de fa 30 anys, corregirem una anomalia històrica”
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme
passeig maritim forum
El passeig s’allargarà per la plataforma marina i arribarà fins al Fòrum

Millor connexió de costat a costat i de dalt a baix

La reforma de l’últim tram de passeig marítim suposarà un canvi estètic de cap a peus de l’espai, però no només això. També comportarà que tot el litoral barceloní estigui connectat, de punta a punta, fins arribar a la zona de banys del Fòrum. De fet, l’avantprojecte preveu allargar el passeig marítim més enllà de la platja de Llevant (l’última de la ciutat al cantó Besòs), tot resseguint la plataforma marina del Fòrum.

passeig maritim espais
Hi haurà un passeig de 12 m d’ample per als vianants i, segregat, un carril bici bidireccional

En paral·lel, el projecte també millorarà la connexió entre els dos nivells que hi ha ara al litoral: el de la sorra (arran de mar) i el del passeig pròpiament dit (que està uns metres més amunt). Ara, per passar d’un a un altre cal pujar o baixar escales o una rampa.

Volem allargar el mar cap a la ciutat, que l’espai del litoral entri endins”
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Per aconseguir la unió entre els dos nivells, Barcelona es desfarà del mur que ara mateix delimita la zona de la sorra. A canvi, es crearà una baixada al llarg del passeig, de forma que l’accés a la sorra sigui més fàcil i natural. Als trams de passeig que hi ha davant dels carrers de Bac de Roda i de la Selva de Mar, a més, hi haurà unes grades envoltades de vegetació per situar-hi espais d’estada.

passeig maritim grada selva mar
L’accés a la platja es farà a través de baixades amb grades i zones amb vegetació

El verd també serà un altre dels elements que tindran continuïtat al llarg del passeig. En concret es plantaran més de 800 arbres d’espècies com el pi mediterrani per donar ombra als vianants i per crear un espai més resistent davant dels efectes del canvi climàtic. En paral·lel, la gran esplanada buida que hi ha actualment al damunt de les platges de la Nova Mar Bella i de Llevant s’omplirà d’àrees per fer-hi esport, zones de joc infantil i més espais d’estada i de passeig.

Les obres, com a molt d’hora, a finals del 2023

El cert és que tot plegat encara trigarà anys a fer-se realitat. El que ha presentat el govern municipal és l’avantprojecte (o el que és el mateix: el punt de partida), i ara caldrà encarregar el projecte definitiu. Segons ha explicat la tinenta d’alcalde Janet Sanz, el projecte final podria estar llest la primavera del 2023 —just abans de les eleccions municipal—, moment en què es podria treure a concurs els treballs.

Per tant, les obres per construir l’últim tram de passeig marítim no començaran, com a molt aviat, a finals del 2023. L’Ajuntament preveu una inversió total superior als 44 M €. Mentre no comencin les obres, el consistori crearà dues pistes de vòlei platja al costat del camp de futbol Poblenou – Agapito Fernández i es trauran les guinguetes de la sorra per situar-les al nivell superior del passeig.

passeig maritim espais joc i volei
A la part alta del passeig hi haurà zones de joc i per fer esport